Terveys

Teksti: Kaija-Kristiina Törmä
Kuva: Kaija-Kristiina Törmä

Blogi: Hei, hei hammaslangalle

Suomalaiset eivät hammaslääkäreiden mukaan ole tunnollisimpia hampaidensa harjaajia, mutta ennen kaikkea meidän pitäisi muistaa hammasväliemme puhdistaminen. Kumpikin on nimittäin ihan yhtä tärkeää suun terveydelle. Puhdistamattomiin hammasväleihin pääsee helposti pesiytymään bakteereita, mikä voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta. Hoitamattomat hampaat vaikuttavat myös yleiseen terveydentilaamme ja edistävät mm. sydän- ja verisuonitautien kehittymistä.

Itse olen ollut varsin ahkera puisten hammastikkujen käyttäjä. Tikuttaminen ei kuitenkaan kuulemma riitä, koska minulla on tiheät hammasvälit eikä tikulla saa karkotettua väleihin kertynyttä plakkia tarpeeksi hyvin. Pitäisi käyttää hammaslankaa. Kuinkahan monta kertaa hammaslääkäri on kädestä pitäen opettanut minulle hammaslangan käytön kannustavilla tai varottavilla puheenvuoroilla höystettyinä? Niistä havahtuneena olen taas päättänyt ottaa hammaslangan käyttöön.

Hammaslääkärikäynnin jälkeen olen muutaman päivän taistellut hammaslangan kanssa. Sitten se jää. Langan käyttö on vaan aivan liian hankalaa! Sen paremmin sorminäppäryyteni kuin kärsivällisyyteni eivät kerta kaikkiaan riitä hammaslangalla taiteilemiseen.

Jokin aika sitten silmiini osui Turun yliopiston parodontologian professorin Eija Könösen haastattelu. Könösen mielestä hammaslanka pitäisi vaihtaa hammasväliharjaan. Se kuulosti suorastaan synninpäästöltä. Könösen mukaan hammaslangan käyttäminen on varsin haastava tekniikkalaji ja harva lopulta osaa käyttää lankaa oikein. Pikemminkin lanka voi tehdä tuhoja ikeniin, jos sen tökkää hampaiden väliin liian kovaa.

Hammasväliharja on pieneltä pulloharjalta näyttävä kapistus, jonka puhdistusteho on bakteeripeitteiden poistamisessa Könösen mukaan selvästi parempi kuin hammaslangalla. Toinen hyvä vaihtoehto on lyhyillä harjaksilla varustettu silikoninen hammastikku. Sekä harjoja että tikkuja on saatavilla eri kokoja, joten kaikille löytyy sopiva versio. Hammasvälit kannattaa puhdistaa päivittäin aina, kun vaikkapa istahtaa tv:n ääreen. Silloin siitä tulee rutiini, jota ei tarvitse miettiä.