Terveys

Teksti: Kaija Törmä

Blogi: Lääkejäämiä luonnossa

Olen monesti kauhistellut uusissakin ulkomaisissa elokuvissa näkyvää tapaa huuhtoa
turhat lääkkeet huolettomasti wc-pöntöstä alas. Viemäristä lääkkeet nimittäin päätyvät vesistöön, sillä alkuunkaan kaikki lääkeaineet eivät hajoa jätevedenpuhdistamoissa.  

Pelkästään Suomessa vesistöihin pääsee vuosittain satoja kiloja särkylääkkeitä, hormoneja ja antibiootteja kotitalouksista, sairaaloista ja eläinlääkinnästä. Lääkeaineet aiheuttavat kaloille ja vesieliöille hormonaalisia muutoksia ja käyttäytymishäiriöitä eikä kaikkia uhkia vielä edes tiedetä. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen mukaan lääkejätteet leviävät maailmalla samalla tavoin kuin mikromuovi. ”Kaikissa EU-maissa on löydetty lukuisien lääkeaineiden jäämiä paitsi vesistöistä myös maaperästä ja eläinkudoksista ja joskus jopa juomavedestä.” (Apteekkari 3/19).

Juuri tietämättömyys on suurin syy lääkejätteen virheelliseen hävittämiseen. Se ilmeni muun muassa EU:n projektissa, jossa mitattiin lääkejäämiä kuuden Itämeren maan jokivesistöstä. Monessa Itämeren maassa ihmiset eivät tienneet sen paremmin lääkejätteen ympäristövaikutuksista kuin sen oikeasta hävittämistavastaankaan. Pahimmillaan 80 % asukkaista kaatoi käyttämättömät lääkkeensä kotitalousjätteen sekaan ja kolmannes huuhtoi ne viemäriin. Suomessa tilanne on lähes loistava. ”Silti meilläkin pitää vähentää sekajätteisiin päätyneiden lääkkeiden määrää. Viemäriin kaataminen on onneksi vähäistä”, sanoo EU-hanketta Suomessa johtanut erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Suomi saa erityiskiitoksen myös apteekkeihin perustuvasta erilliskeräysjärjestelmästään. Meillähän lääkkeet voi toimittaa apteekkeihin, jotka ottavat vastaan lääkkeitä vapaaehtoispohjalta yhteistyössä kuntien kanssa. Apteekeista lääkejäte toimitetaan Riihimäelle Fortumin jätteenkäsittelykeskukseen. Siellä se poltetaan erittäin korkeassa lämpötilassa ja syntynyt tuhka käsitellään vaarattomaksi. Samalla saamme sähköä ja kaukolämpöä. Onpa hienoa!

Muistetaan siis viedä tarpeettomat lääkkeemme apteekkiin ja muistetaan myös pakata ne oikeaoppisesti omiin läpinäkyviin muovipusseihinsa. Yksityiskohtaiset ohjeet löydät Fimean sivuilta.