Terveys

Blogi: Turvallisin mielin koronarokotukseen

Minulla on kaksi koronarokotusta kuten velvollisuudentuntoisella kansalaisella kuuluukin olla. Ei piikin ottaminen silti mikään heittämällä syntynyt päätös ollut, sillä ihmisillä on taipumus suhtautua uuteen ja tuntemattomaan varauksella. Päätöstä helpotti kuitenkin huomattavasti, kun luin, että Pfizer- ja Moderna-rokotteiden mRNA-teknologiaa on kehitetty jo 1990-luvulta lähtien.

Varsinkin vakuutuin lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professorin Mika Rämetin lausunnoista. ”Kun on tutkinut yksityiskohtaisesti, miten RNA käyttäytyy soluissa, ei tarvitse pelätä haittavaikutuksia, jotka ilmenisivät vasta vuosien kuluttua. mRNA on soluille tuttu molekyyli, joka häviää elimistöstä nopeasti, kun se on tehnyt tehtävänsä eli tuottanut koronaviruksen piikkiproteiinia puolustusvasteen käynnistämiseksi”, kirjoittaa runsaat 20 vuotta RNA-teknologian parissa työskennellyt Rämet blogissaan 7.9.2021.

Kun lisäksi haluan olla huolettomammin tekemisissä perheeni ja ystävieni kanssa, varasin rokotusajan. En ole aikaisemmin ollut joukkorokotuksissa, joten kokemus oli mitä kiinnostavin! Kaikki hoitui hienosti eikä minulle tullut piikistä kummallakaan rokotuskerralla edes sivuvaikutuksia, vaikka en ole perusterve.

Mutta miksi kahteen kertaan rokotetutkin voivat saada Covid 19 –taudin, joskin he harvoin sairastuvat vakavasti? Immunologian professori Seppo Meri Helsingin yliopistosta valaisee asiaa. – Koronaan sairastuneilla rokotetuilla on usein jokin perussairaus tai lääkitys, joka heikentää heidän immuunivastettaan. Immuunivasteissa on myös yksilöllisiä eroja. Syynä voi lisäksi olla rokotetun liika tai liian vähäinen lihasmassa, jolloin rokote on saattanut päätyä rasvakudokseen tai verenkiertoon. (Duodecim 19/2021) 

Kuten tiedetään, rokotetutkin voivat tietämättään levittää koronavirusta. Meren mukaan rokotetuilla virusmäärä kuitenkin vähenee tutkimusten mukaan nopeammin kuin rokottamattomilla, joten he tartuttavat muita lyhyemmän ajan. Tiedämme myös, että rokotteen teho näyttäisi heikkenevän noin puolessa vuodessa. Koronan vaikealta taudilta suojaavan vaikutuksen arvioidaan kuitenkin kestävän vähintään vuoden ajan.

Miten tästä eteenpäin? Kolmannen koronarokotuksen otan ilman epäilyjä, jos se tulee kohdalleni. Maskin käyttö tuntuu minusta puuduttavalta, mutta pidän sitä silti paikoissa, joissa olen pidemmän aikaa – vaikka se ei olisi pakollista. Jos sen sijaan poikkean pikaisesti esimerkiksi kaupan pakettiautomaatilla, jätän maskin väliin, sillä ei virus ihan hetkessä tartu. Turvavälit ovat kuitenkin nopeillakin käynneilläni käytössä mikäli se on mahdollista.

Myös lähes kaikissa tiloissa tarjolla oleva käsidesi kuuluu edelleen koronantorjuntakeinoihini, joskin Covid 19 tarttuu pääosin aerosolihiukkasten kautta ilmateitse. Mutta jos on pienikin mahdollisuus, että korona voi levitä käsien kautta ja jos meillä on keino sitä estää, miksi sitä ei käytettäisi?