Terveys

Teksti: Kaija Törmä
Kuva: Kaija Törmä

Blogi: Vatsavaivoja viljoista

Kirjoitin edellisessä blogitekstissäni viljakuidun merkityksestä, mutta kaikillehan vilja ei vatsa- ja suolistovaivojen takia sovi. Ei varsinkaan silloin, jos sairastaa keliakiaa. Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvoilla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Ainoa hoitokeino on gluteeniton ruokavalio.

Kokeilin suolisto-ongelmien takia itsekin gluteenitonta ruokavaliota 1980-luvulla. Silloin kauraakaan ei saanut syödä. Dieetti oli ihan kamala. Gluteenittomia tuotteita ei juuri ollut tarjolla lukuun ottamatta yhtä jauhosekoitusta, josta sai itse leipomalla jonkinlaisen leivän vastineen.

Nykyisin kaupoissa on hyllykaupalla gluteenittomia tuotteita ja kauraakin voi syödä, mikäli se ei aiheuta oireita. Apteekista löytyy laboratoriotason keliakiatestejä, joilla voi luotettavasti selvittää sairastaako keliakiaa. Testi tehdään sormenpään vesipisarasta mukana olevalla lansetilla. Tuloksen näkee heti.

Mutta miksi mahdollisen keliakiadiagnoosin selvittäminen on tärkeää? Koska sairaus vaurioittaa ohutsuolen suolinukkaa, imeytyvät ravintoaineetkin, kuten D-vitamiini ja kalsium puutteellisesti. Tämä puolestaan lisää osteoporoosin riskiä. Muita keliakian liitännäissairauksia voivat olla mm. tyypin 1 diabetes, kilpirauhassairaudet ja reumasairauksista ns. Sjögrenin syndrooma. (Suomen Luustoliitto, Keliakialiitto)

Suomessa keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä. Sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkärin Olli-Pekka Koivurovan mukaan todettuja tapauksia on kahdesta prosentista kuitenkin vain noin 0,7 prosenttia. Toisin sanoen noin 70 000 suomalaista sairastaa keliakiaa tietämättään. Koivurovan mukaan keliakia ilmoittaa itsestään muutoinkin kuin vatsavaivoina. – Sairausepäily voi yllättäen tulla esiin hammaslääkärissä, kun hampaista löytyy kiillevaurio. Myös muutokset suun limakalvoilla, kuten aftat, saattavat johtua keliakiasta. Maksa-arvotkin voivat olla koholla, koska elimistö ei pysty pilkkomaan gluteenia. Samoin kuukautishäiriöiden ja masennusoireiden taustalla saattaa olla keliakia. (IS 1.10.2020)

Tulevaisuudessa keliakiaoireet voi olla mahdollista saada kuriin siedätyshoidolla. Sitä on jo Suomessa kehittänyt ja testannut Helsingin yliopiston tohtoritutkija Tobias Freitag, mutta käytännön hoitoon on vielä matkaa.

Vinkki: Tiedätkö miten valmistetaan gluteeniton liha-makaroonilaatikko tai ruskea kastike? Se selviää Keliakialiiton uusista videoista osoitteessa www.keliakialiitto.fi/reseptit.Blogiin ei liity kaupallista yhteistyötä.