Terveys

Teksti: Tiina Rahko
Kuva: iStockphoto

Hilseen hoito

Hilse johtuu useimmiten tali-ihottumasta. Muita syitä hilseeseen voivat olla päänahan atooppinen ihottuma tai psoriasis.

Hilse koostuu ihosta irronneesta kuolleesta ihosolukosta. Hilsettä alkaa syntyä, kun päänahka tulehtuu ja solut alkavat jakautua nopeammin. Normaali iho uusiutuu 6–10 viikon välein. Tulehtunut iho sen sijaan uusiutuu 10 päivässä. Päänahka kutiaa herkästi ja kuollut, irtoava ihosolukko näkyy hilseenä.

Hoida hilse asianmukaisella tavalla

Hilse ei ole vaarallista, mutta se koetaan usein kiusalliseksi vaivaksi. Hilseen aiheuttaja kannattaa kuitenkin selvittää ja hoitaa hilse asianmukaisella tavalla.

Suurimmalla osalla hilse lähtee pois sampoopesulla. Hilseilevä päänahka pestään usein, jopa päivittäin tavallisella sampoolla. Liian vahvoja sampoita on syytä välttää. Hiukset tulee myös huuhdella huolellisesti pesu jälkeen, jottei päänahkaan jää sampoojäämiä.

Mikäli tavallinen sampoo ei riitä poistamaan hilsettä, voi kokeilla apteekissa myytäviä ketokonatsolia, seleeniä tai sinkkipyritionia sisältäviä sampoita, joita käytetään aluksi kaksi kertaa viikossa ja sen jälkeen harvemmin, tavallisen shampoon kanssa vuorotellen.

Jos taustalla on jokin ihosairaus, kuten psoriasis, atooppinen ihottuma tai sieni, kohdistetaan hoito siihen.

Ehkäise ennalta

Hilseen tehokkain ennaltaehkäisevä hoito on päivittäinen sampoopesu. Ruokavalio tai hiusten kampaamokäsittelyt (värjäys, permanentti) eivät vaikuta hilseen syntyyn.

Oleellista on huolehtia päänahan kuivuuden ehkäisemisestä. Tähän parhaita ovat kosteuttavat, hellävaraiset hiustuotteet. Kannattaa myös kokeilla rasvahappovalmistetta esimerkiksi Omega-3 -valmistetta.

Lisää artikkeleita