Terveys

Teksti: Kaija-Kristiina Törmä

Hiushuolia

Minulla on tyypillisen kantasuomalaisen tyypillinen suomitukka. Värikin on tyypillinen. Lapsena hiukseni olivat vaaleat. Vähitellen ne kuitenkin alkoivat muuttua tylsän maantienvärisiksi. Hiuslaatu on mitä tyypillisin – hento ja lasinen, vaikka hiuksia onkin määrällisesti melko paljon. Tukka ”lässähtää” helposti ja on etenkin pipokautena kamalan sähköinen. 

Hiukseni myös rasvoittuvat varsin nopeasti. Silti päänahkani on kuiva. Vuosikausia tosin luulin, että päänahassani pesii tali-ihottumasta aiheutuva hilse. Tali-ihottuman puolestaan aiheuttaa päänahan rasvaisuus. Vasta muutamia vuosia sitten luin jostain, että hilse voikin johtua liian kuivasta päänahasta. Kuiva hilse näkyy hienona pölynä, kun taas rasvaisen hilseen tunnistaa suurista, kellertävistä hiutaleista. Kuivaan päänahkaan liittyy usein myös kutina. Pakkanen, auringonvalon vähäisyys ja kuiva huoneilma kuivattavat helposti päänahkaa ja voivat saada sen hilseilemään erityisesti talvisin. Todellakin, ihan kuin kuvaisi minun päänahkaani.

Varmistuin omadiagnoosistani kokeilemalla apteekin kosmetologin suosittelemaa hiusseerumia. Tosin tämä Vichyn Dercos-sarjan Ultra Soothing Scalp -seerumi jäi pariksi vuodeksi kaapin nurkkaan, koska silloisen nurinkurisen käsitykseni mukaan seerumithan ovat kasvoille tarkoitettuja tehotiivisteitä. Jostain syystä päädyin lopulta käyttämään tuotetta ja sehän toimi kuin taikaiskusta! Kutina loppui saman tien ja pysyi poissa pitkään. 

Ilmeisesti muutkaan suomalaiset eivät oikein ole sisäistäneet ajatusta, että päänahkaa voi hoitaa kuten kasvoja, koska tuo hiusseerumi poistui Suomen apteekeista. Tilalle on onneksi tullut Vichy Dercos Densi-Solutions –seerumi. Tämä seerumi ei hoida kuivaa päänahkaa, mutta tuuheuttaa tukkaa paremmin kuin yksikään lukemattomista volyymituotteista, joita olen vuosien mittaan hiuksiini käyttänyt!

Kuivaan ja kutisevaan päänahkaan löysin apteekista puolestaan mainion Ducray Sensinol –seerumin. Molemmista seerumeista on tullut vakiotuotteitani ja käytän niitä vaihdellen lähinnä päänahan kunnosta riippuen. Kumpaankin sarjaan kuuluu myös shampoo.

Vinkki:Vichy Dercos Densi-Solutions –seerumi on siitä erityinen tuote, että sen tuuheuttava vaikutus vahvistuu jonkin verran jokaisella käyttökerralla noin kahden viikon ajan. Seerumin käyttöä ei siis kannata lopettaa, jos hiuksiin ei heti tunnu tulevan volyymia.

Blogiin ei liity kaupallista yhteistyötä.

Lisää artikkeleita