Terveys

Teksti: Marianna Salin

Tabletti, kapseli vai liuos?

Kuinka pian ja kuinka kauan lääke vaikuttaa? Tämä on yksi ydinkysymyksistä, kun valitaan suun kautta otettavan lääkkeen muotoa.

Yleisin suun kautta otettava lääke on jauheesta puristettu tabletti, joka on tavallisesti päällystetty ohuella kalvolla. Runsaan veden kanssa nieltynä tabletti matkaa ruokatorvea pitkin vatsalaukkuun, ja odottaa siellä pääsyä ohutsuoleen ja samalla liukenee. Ohutsuolesta lääke imeytyy verenkiertoon.
”Depottabletti tai sen sisältämät rakeet on puolestaan päällystetty siten, että se liukenee tavallista tablettia hitaammin ja lääke vaikuttaa siten pidempään”, kertoo farmaseutti-lähihoitaja Niina Vänttinen Puijonlaakson apteekista.
Tablettien päämuodoista kolmas, enterotabletti, kulkee hajoamatta ohutsuoleen asti. Tätä lääkemuotoa käytetään Vänttisen mukaan muun muassa silloin, kun lääkeaineen tiedetään aiheuttavan vatsaärsytystä tai sen vaikutus heikentyisi vatsahappojen vuoksi.
”On tavallista ottaa enterotabletti tyhjään vatsaan, jolloin se pääsee nopeasti ohutsuoleen liukenemaan ja imeytymään.”

KOKONAISENA, MURSKATTUNA TAI AVATTUNA
Tavallisia tabletteja nopeamman vaikutuksen tarjoavat puru- ja poretabletit, koska lääkeaine tulee ruuansulatuskanavaan valmiiksi liuenneessa muodossa. Resoribletin eli kielenalus

tabletin lääkeaine imeytyy puolestaan verenkiertoon suoraan suun limakalvoilta ja alkaa vaikuttaa jopa muutamassa minuutissa.
Lääkemuodon valintaa ohjaavat vaikutustavan ohella nielemisvaikeudet. Vänttisen mukaan joitakin nieltäviä tabletteja voidaan puolittaa nielemisen helpottamiseksi. Joskus avun tuovat tablettien tapaan tavalliset depot- ja enterokapselit. Osan saa avata ja sisällön ripotella vaikkapa mehukeittoon.
”Kannattaa aina varmistaa pakkausselosteesta tai apteekista, saako lääkkeen murskata, puolittaa tai avata.”


SOPIVA ANNOS TARKASTI JA HELPOSTI
Nielemisvaikeus selittää osin, miksi lasten kipu- ja kuumelääkkeet sekä antibiootit ovat tavallisesti nestemäisiä, siis oraaliliuoksia. Toinen puoli selityksestä on Vänttisen mukaan se, että nestemäistä lääkettä on helppo annostella tarkasti lapsen painoon sopiva annos.
”Oraaliliuosten kohdalla on hyvä varmistaa, pitääkö liuosta ravistella ennen käyttöä ja pitääkö sitä säilyttää jääkaapissa.”

Farmaseutti-lähihoitaja Niina Vänttinen, Puijonlaakson apteekki