Terveys

Teksti: Outi Hamara
Kuva: Nelli Ahosola

Lievä aivotärähdys – ensiapu

Lievää aivotärähdystä voi hoitaa kotioloissa, mutta paikalle tarvitaan joku, joka seuraa tärähdyksen saanutta ja hänen tilaansa.

Aivotärähdys on iskun aiheuttama lievä aivojen toiminnan häiriö, josta toipuminen käy yleensä kotioloissa. Tilaan ei liity tajuttomuutta, eikä ihminen menetä muistiaan yli kymmeneksi minuutiksi tai kouristele. Pienikin hetki tajuttomana, korkea ikä, verenvuototaipumus tai verenhyytymislääkkeet vaativat aina lääkärin arvion.

1 — Aivotärähdyksen saanutta täytyy vahtia

Lievän aivotärähdyksen saaneelta tarkistetaan tunnin välein, että ajan ja paikan taju on tallella. Potilas tulee herättää vielä yöllä pari kertaa. Yksin olevan on hakeuduttava lääkäriin, mikäli tapahtumista ei ole selkeää muistikuvaa. Sairaalaan on mentävä, jos potilaalla on vaikeuksia pysytellä tajuissaan tai ymmärtää puhetta tai tekstiä, tunnon, näön tai kuulon menetystä, heikkoutta tai verenvuotoa korvasta. Sairaalaseurantaa tarvitsevat aina lapset, joiden voinnissa tapahtuu jotain poikkeavaa, vahvasti päihtyneet sekä ne oireettomat, jotka ovat saaneet suuren iskun päähänsä.

2 — Särkylääke helpottaa oloa

Lieviin oireisiin voi kuulua päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta, muistin epävarmuutta, lievää ja lyhytkestoista sekavuutta sekä väsymystä. Särkyyn voi tarvittaessa käyttää reseptivapaita särkylääkkeitä.

3 — Lepo tekee hyvää

Tarvittavan levon pituus riippuu aivotärähdyksen voimasta. Toipumisaikana tulee välttää aivojen kuormittamista – fyysinen rasitus, kirkkaat valot, näyttöruudut ja lukeminen hidastavat palautumista. Myös alkoholia kannattaa välttää seuraavina päivinä. Oireet helpottavat usein jo muutamassa tunnissa. Jos näin ei käy ja vielä kahden viikon jälkeen ilmenee sekavuutta, tasapainovaikeuksia, uneliaisuutta, voimakasta oksentelua tai päänsärkyä, on syytä hakeutua hoitoon.

Näin apteekki auttaa: Tilapäiseen särkyyn

Särky- ja  kuumetilojen kuten hermo- ja lihassäryn sekä päänsäryn hoitoon. Aikuisille 1–2 tablettia korkeintaan kolme kertaa vuorokaudessa. Vaikuttava aine parasetamoli.
Panadol Novum 500 mg*, 30 tabl. 7,93 e. 

*PANADOL NOVUM 500 mg tabletti, kalvopäällysteinen:

Särky- ja kuumetilojen oireenmukaiseen hoitoon. Aikuisille 1–2 tablettia korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa.
Parasetamolin annos lapsille on 15 mg/painokilo korkeintaan 3 kertaa
vuorokaudessa. Alle 6-vuotiaille lapsille ja jatkuvaan käyttöön vain lääkärin
ohjeen mukaan. 

Tabletteja ei saa ottaa useammin kuin 4 tunnin välein. Annosteluohjeita ei saa ylittää. Jatkuvaan käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan. Ei saa käyttää, jos sinulla on fenyyliketonuria (Panadol Hot) tai jos olet allerginen parasetamolille tai valmisteiden apuaineille. Sisältää parasetamolia. Käytä varoen, sillä liiallinen käyttö aiheuttaa haittaa maksalle. Muita parasetamolia sisältäviä valmisteita tai muita särkylääkkeitä ei saa käyttää samanaikaisesti.

Jotkut tuotteet saattavat sisältää natriumia, makeutusaineita tai atsoväriaineita, jotka käyvät ilmi pakkausselosteesta. Panadol-valmisteita voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Sinun tulisi käyttää mahdollisimman pientä annosta, joka vähentää kipua ja/tai kuumetta ja käyttää sitä mahdollisimman lyhyen aikaa. Ei saa käyttää, jos sinulla on fenyyliketonuria (Panadol Hot) tai jos olet allerginen parasetamolille tai valmisteiden apuaineille. Sisältää parasetamolia. Käytä varoen, sillä liiallinen käyttö aiheuttaa haittaa maksalle. Muita parasetamolia sisältäviä valmisteita tai muita särkylääkkeitä ei saa käyttää samanaikaisesti. Jotkut tuotteet saattavat sisältää natriumia, makeutusaineita tai atsoväriaineita, jotka käyvät ilmi pakkausselosteesta. Panadol-valmisteita voi käyttää raskauden ja imetyksen aikana.

Sinun tulisi käyttää mahdollisimman pientä annosta, joka vähentää kipua ja/tai kuumetta ja käyttää sitä mahdollisimman lyhyen aikaa. Itsehoitolääkkeitä. Lue pakkausseloste. Valmisteyhteenvetolyhennelmä 14.9.2018. Perustuu 16.4.2020 päivättyihin Panadol Novumin 08.07.2020 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

Tavaramerkki on GSK-konsernin omistama tai sille lisensoitu. ©2020 GSK-konserni
tai lisenssinhaltija. 09/2020, PM-FI-PAN-20-00036