Terveys

Teksti: Virve Järvinen
Kuva: iStockphoto

Luonnonpihka on tehokas haavan hoitaja

Kun havupuu vahingoittuu, haavakohta erittää pihkaa suojatakseen puuta taudinaiheuttajilta. Pihka hoitaa myös ihmisen vaurioitunutta ihoa.

”Jo satoja vuosia sitten kansa käytti pihkaa muun muassa ihohaavoihin, märkiviin ihotulehduksiin ja hyttysen pistoihin. Nykyäänkin pihkalla parannetaan haavoja ja sienitulehduksia”, professori Pentti Sipponen Repolar Oy:stä kertoo.

”Pihkan teho perustuu sen kykyyn hillitä bakteerien kasvua, ja tämä puolestaan selittyy pitkälti sen sisältämillä hartsihapoilla. Luonnonpihkassa on myös lignaaneja, kasvipohjaisia hormoneja, jotka edistävät solujen uusiutumista ja nopeuttavat haavojen paranemista.”

Pihka torjuu taudinaiheuttajia antibioottejakin tehokkaammin. Laboratoriotutkimuksissa on havaittu, että se päihittää jopa lääkkeille vastustuskykyiset mikrobit, kuten sairaaloita kiusaavat MRSA- ja enterokokkibakteerit sekä rihmasienet.

Monet lääkärit käyttävät pihkaa vaikeiden kroonisten haavojen, kuten tulehtuneiden leikkaushaavojen sekä sääri- ja painehaavojen hoitoon.

Kotikäyttöön myytävät pihkatuotteet soveltuvat tulehtuneisiin ja ärtyneisiin haavoihin ja nirhamiin. Palovammoissa pihka hoitaa kipua ja ehkäisee tulehdusta ja rakkuloita. Se näyttäisi helpottavan myös joidenkin psoriaatikkojen oireita.

Hyvä tietää luonnonpihkasta:

  • Terveydenhoitotuotteena myytävä luonnonpihka on puhdistettua kuusenpihkaa
  • Luonnonpihkaa myydään apteekissa salvana ja lakkana:
    • pihkasalvaa käytetään haavojen hoitoon
    • pihkalakkaa käytetään kynsisieni-infektioiden ja kynsivallin tulehdusten hoitoon
  • Pihkatuotteet eivät sovellu kumiallergikolle, koska luonnonpihka sisältää hartseja