Terveys

Mitä suulle kuuluu? – 5 suomalaisten yleisintä kompastuskiveä suunhoidossa


Huonosti hoidettu suu voi vaikuttaa elämänlaatuun: hymyä peitellään tai muiden ihmisten läheisyydessä hävetään esimerkiksi pahanhajuista hengitystä. Lue suuhygienistin suunhoidon vinkit ja opi tunnistamaan hälyttävät merkit!

Nyt Avainviikoilta 13.–18.5. suun hyvinvoinnin suosikkituotteet –25 %.
– Säännölliset hammastarkastukset ja hammaskiven poisto ovat tärkeitä, mutta yhtä tärkeää on päivittäinen omahoito eli se, miten hampaita hoidetaan kotona. Suurin osa hoidosta tehdään kotona, muistuttaa suuhygienisti ja Tamron suunhoidon asiantuntija Eevi Kajanne.

Suomalaisten suunhoidossa toistuu 5 virhettä

Eevi Kajanne on työssään huomannut, että suunhoidossa toistuu muutamat haitalliset tavat. Suu voi heti paremmin, kun kiinnität huomiota seuraaviin tottumuksiin:


1. Hammasharja vaihdetaan liian harvoin uuteen
Kun hampaat kellastuvat ja tummuvat, eivätkä tunnu puhdistuvan millään, syy löytyy loppuun käytetystä hammasharjasta.

Suositeltava vaihtoväli sekä manuaaliselle hammasharjalle että sähköhammasharjan vaihtopäälle on 2–3 kuukautta. Harja kannattaa vaihtaa myös sairauksien, kuten vatsataudin tai hengitystieinfektion jälkeen heti uuteen. Hanki kotiin valmiiksi uusi hammasharja, niin vaihto ei unohdu!

Vinkki: hanki kesäreissuun tai kotiin kätevä paristokäyttöinen GUM SonicDaily– tai Sensitive– paristokäyttöinen hammasharja, jossa on vaihdettava harjaspää sekä paristo.


2. Hampaat harjataan liian hätäisesti
Nykyinen suositus on harjata hampaita kaksi minuuttia kerralla. Lyhyemmästä pesusta ei ole hyötyä, sillä hammastahnan sisältämä fluori ei ehdi vaikuttaa. Pesun jälkeen tahnaa ei tarvitse huuhdella pois. Pelkkä sylkäisy riittää.

Jos nykyinen hammastahnasi tuntuu liian voimakkaan makuiselta, vaihda se miedompaan. Esimerkiksi suomalainen Salutem ei maistu miltään, joten se on miellyttävämpi jättää suuhun. Hampaiden harjaamiseen riittää herneen kokoinen pallo hammastahnaa.

Tulisiko hampaat pestä ennen vai jälkeen aamupalan? Suuhygienistit suosittelevat hampaiden harjausta ennen aamupalaa, jos se sisältää happamia tuotteita, kuten tuoremehuja. Happamat juomat ja ruoat saattavat pehmentää hampaan pintaa, ja hampaiden harjaus heti perään kuluttaa entisestään hammasta.


3. Hammasvälien puhdistaminen unohtuu
Hammasvälit likaantuvat päivän aikana yhtä paljon kuin muutkin hampaan pinnat. Siksi päivittäisestä puhdistuksesta lankaimella tai pehmeällä tikulla kannattaa tehdä rutiini.

Myös oikea tekniikka on tärkeä: sahaavalla liikkeellä mennään hammasta vasten alas iennystyn alle hammasvälin molemmin puolin. Implanttien käyttäjille hammasvälien puhdistaminen on erityisen tärkeää, jotta ien pysyy puhtaana ja terveenä ruuvin ympärillä.

Laadukkaat väliharjat ja lankaimet eivät ole kertakäyttöisiä, vaan voit käyttää niitä useamman kerran.


4. Hammastahnaa ei osata valita ongelman mukaan
Onko suusi kuiva tai aftaherkkä, vai vaivaako vihlovat hampaat tai helposti kertyvä hammaskivi?

Jokaiseen yksilölliseen tarpeeseen löytyy sopiva hammastahna. Kysy rohkeasti apteekista apua oikeanlaisen hammastahnan valintaan.

5. Pahanhajuista hengitystä peitetään, eikä hoideta
Usein pahanhajuisen hengityksen syynä on kuiva suu. Kun tätä ei tiedetä, yritetään haisevaa hengitystä peitellä pastilleilla tai alkoholipitoisella suuvedellä. Sen sijaan avuksi kannattaa ottaa suuta kosteuttava geeli ja hammastahna sekä kaksipuolinen kielenpuhdistin, jolla saadaan puhdistettua bakteerit
hellävaraisesti pois kielen pinnalta.

Kuivasuisen kannattaa myös lisätä vedenjuontia ja vähentää kofeiinipitoisia juomia.

Miten tunnistaa ja hoitaa suun hälyttäviä oireita?

Suusta on suora yhteys verenkiertoon. Siksi sillä miten, milloin ja millä suuta hoitaa on todella väliä. Katso alta Kajanteen listaamat hälytysmerkit sekä tuotevinkit oireiden ennaltaehkäisyyn ja hoitoon!

Kuiva suu aiheuttaa hampaiden reikiintymistä
Yksi syljen tehtävistä on sitoa fluoria ja luovuttaa sitä päivän aikana hampaisiin ja estää sillä tavalla reikiintymistä. Jos sylkeä ei ole, hampaan pintaan jää herkemmin ruokaa, kun sylki ei ole huuhtelemassa hammasta puhtaaksi.

Kokeile kuivan suun hoitoon bioXtra-sarjan hammastahnaa, geeliä, suuvettä ja suihketta.


Verenvuoto ikenissä on aina merkki ientulehduksesta
Verenvuoto hampaiden puhdistuksen yhteydessä ei ole koskaan normaalia. Moni alkaa varoa vuotavaa kohtaa ja puhdistaa sen huonommin, kun tulisi toimia juuri päinvastoin: puhdistaa huolellisemmin
mutta hellävaraisemmin.

Ärtynyt ien voi turvota ja muuttua punaiseksi ja araksi. Jos tilanne on edennyt näin pahaksi, on visiitti hammashoitolaan suuhygienistille paikallaan.

GUM Paroex 0.06 % hammastahna ja suuvesi nopeuttavat ientulehduksen hoitoa ja ennalta ehkäisevät tulehdusta ja hammaskiven muodostumista.


Vihlominen ja vetäytyneet ikenet
Vihlominen kylmälle tai kuumalle voi olla merkki reiästä, mutta hyvin usein kyseessä on hampaan eroosio. Kylmä ja kuuma tuntuvat vihlontana hampaan ytimessä, kun hampaan luussa olevissa kanavissa neste liikkuu esimerkiksi kylmän aiheuttamana. Hermosolut hampaan sisällä aistivat tämän vihlomisena.

Myös liian kovat puhdistusvälineet ja liiallinen voimankäyttö ovat haitaksi ikenille. Hammasharjaksi
kannattaa valita pehmeä tai ultra pehmeä hammasharja, ja puinen hammastikku on hyvä
vaihtaa pehmeään GUM Soft-Picks Pro -tikkuun – saatavilla kolme eri kokoa.

Harjaa hampaat vihlomista tehokkaasti ehkäisevällä ja hoitavalla GUM SensiVital+ -hammastahnalla.


Auts, afta
Mikäli aftoja tulee jatkuvasti suuhun, hae apteekista hammastahna, joka ei sisällä natriumlauryylisulfaattia.

Hampaat ja hammasvälit on pidettävä puhtaana, jotta suun bakteerit eivät ärsytä limakalvoja. Jo syntyneiden aftojen aiheuttamaa kipua voi lievittää apteekista saatavilla aftan hoitotuotteilla, kuten GUM Afta Clear -sarjan geelillä, suihkeella ja suuvedellä.