Terveys

Teksti: Ravitsemusterapeutti Kaisa Pulkkinen
Kuva: iStock

Pakurikääpä, terveellistä vai ei?

Onko totta, että pakurikääpä olisi ihmiselle erityisen terveellistä? Siitä valmistetaan esimerkiksi teetä.

Pakurikääpä on lahottajasieni, joka lahottaa lehtipuita tuhoamalla niitä. Tämän seurauksena puun runkoon muodostuu tummia epämuodostumia eli pakuria, joka on noussut maailmalla trendikkääksi superruoaksi. Suomessa pakuria tavataan luonnonvaraisena yleisimmin koivussa. Lisäksi pakuria viljellään etenkin pohjoisen havumetsävyöhykkeen alueilla.

Pakuria on hyödynnetty vuosisatojen ajan luontaislääkkeenä Aasiassa ja Venäjällä. Pakuri on solu- ja eläinkokeissa vaikuttanut suotuisasti vastustuskykyyn, jatkuvaan matala-asteiseen tulehdustilaan ja syöpäsoluihin.

Tuloksia ei kuitenkaan voi suoraan yleistää ihmisiin, koska hiirien ja ihmisten elimistön toiminnassa on huomattavia eroja. Myös väitteet pakurin tehosta syövän hoidossa perustuvat satunnaisiin yksittäistapauksiin. On epäselvää, millä mekanismilla pakuri vaikuttaa suun kautta nautittuna. Myöskään pakurin pitkäaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta.

Pakuri katsotaan uuselintarvikkeeksi, jonka käyttö on sallittu jauheena, rouheena tai uutteena ravintolisäasetuksen määritelmän mukaisissa ravintolisissä. Metsästä kerätystä tai ravintolisänä myytävästä pakurista on helppo hauduttaa teetä, joka nautitaan usein sellaisenaan. Miedon makuista teetä voi käyttää myös esimerkiksi keiton tai riisin keitinnesteenä.

Kaiken kaikkiaan pakuri on lupaava luonnontuote, jota kannattaa tutkia lisää. Puutteellisen tutkimusnäytön takia pakuria ei vielä voi suositella minkään vaivan tai sairauden hoitoon.

Lähetä meille ravitsemukseen liittyvä kysymys!
Ravitsemusterapeuttimme Kaisa vastaa ravitsemusaiheisiin kysymyksiin. Vastauksia julkaistaan myös Avainapteekkien nettisivuilla. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen Avainapteekit-lehti/Kaisa, A-lehdet, PL 410, 00811 Helsinki.