Terveys

Teksti: Kaija-Kristiina Törmä

Rakkaudesta koiraan

Rajoitusten ja halipulan hyydyttämässä korona-Suomessa koirien merkitys on entisestään kasvanut. Kennelliiton mukaan korona on synnyttänyt varsinaisen koirabuumin ja pentuvälityksestä menee heti kaikki mitä sinne tulee. 

Minun elämääni koira kuului jo lapsuudenperheessä. Ensin meille tuli kiinanpalatsikoira Dixie ja sen poismenon jälkeen Suomenajokoira Roope. Rodut eivät voisi olla kauempana toisistaan, mutta molempia rakastimme kovasti. Omaa perhettäni ilahdutti lähes 16 vuoden ajan Hertta-lagotto. Kun Hertasta aika jätti, elämääni tipahti kuin taivaasta nykyinen yhteishuoltajuuskoirani Mauno, jota hoivaamme vuoroviikoin naapurini Christan kanssa. Hurmaava Mauno-cotton on esiintynyt usein blogeissani vähintääkin mallipoikana. 

Mutta miten pieni koira voi saada niin suuren sijan ihmisen sydämessä? Kirjoitin vuosia sitten Viva-lehteen laajan juttukokonaisuuden koirista, johon haastattelin myös silloista Helsingin yliopiston fysiologisen psykologian dosenttia Ilkka Linnankoskea. Linnankosken valaisevat näkemykset ovat kirkkaana mielessäni vieläkin! ”Koira on inhimillinen, mutta ei liian inhimillinen. Esimerkiksi apinoissa ihminen näkee liikaa omia piirteitään. Kani taas on kaunis ja sitä on miellyttävä silittää, mutta se ei ole inhimillinen”, hän sanoi. Miten totta!

Linnankosken mukaan koira on kuin pieni lapsi, joka on riippuvainen aikuisten hoivasta. Riippuvaisuus on puolestaan hyvin palkitsevaa. Se saa ihmiselle tunteen tärkeänä ja toivottuna olemisesta. Koira myös pystyy tunkeutumaan ihmisen tunnemuurin läpi osoittamalla välittömästi ja aidosti kaikki tunteensa. Se saa estyneimmänkin ihmisen ainakin hymyilemään.

Koirat ja pikkulapset ihminen hyväksyy sellaisina kuin ne ovat. Aikuisiän ihmissuhteissa on toisin. Parisuhteilta odotetaan Linnankosken mukaan tavattoman paljon. ”Ihmisten välillä on paljon pettymyksiä ja usein jotain vaikeaa. Koirien kanssa on yksinkertaista”. Päinvastoin kuin ihminen koira ei vaadi mitään eikä sen kiintymys riipu ulkoisista seikoista. Koira pysyy ihmisen rinnalla hyvinä ja huonoina aikoina.” 

En voisi olla enempää samaa mieltä! Jokainen koiristani on ollut ja on iso osa elämänkaartani, johon kuuluu paljon yhteisiä kokemuksia ja joista voi olla vain kiitollinen.

Vinkki: Myös apteekista löytyy koirille hyvänmakuisia puru- ja makupaloja, jotka vähentävät plakin muodostumista hampaissa ja ehkäisevät pahan hajuista hengitystä. Jotta koira ei kyllästy pureksimaan niitä, kannattaa vaihdella tuotteita. Toimii hyvin Maunolla!