Terveys

Rikkoa nivelissä

Olen yksi noin miljoonasta suomalaisesta, jolla on nivelrikko. Tauti liitetään usein ikäihmisiin, mutta sitä on entistä enemmän myös työikäisillä. En muista milloin nivelrikko ilmaantui minulle, sillä vasen polveni on narissut liikkeessä vanhan ladonoven lailla ties kuinka kauan. Taustalla on teini-iän vamma, jonka sain polveeni harrastaessani tanssia. Niveliin kohdistuvat traumat ovatkin yksi nivelrikon riskitekijöistä. Samoin mm. ylipaino, rankka urheilu sekä perinnölliset ja synnynnäiset syyt.

Kovan polvikivun takia hakeuduin ortopedille noin kahdeksan vuotta sitten. Molemmista polvista löytyi akuutti niveltulehdus – ja alkava nivelrikko. Myös oikeasta, joka ei ollut oireillut ennen niveltulehdusta mitenkään. Hoidoksi määrättiin tulehduskipulääkettä, glukosamiinivalmistetta ja fysioterapiaa.

Tulehdus talttui aikanaan, mutta nivelrikko-oireilu jatkui. En halunnut napsia kipulääkettä kuukaudesta toiseen, joten aloin etsiä kaikkia keinoja, joilla mahdollisesti olisi myönteisiä vaikutuksia niveliin. Vitamiineista C- ja D-vitamiinin liian vähäinen saanti voi olla yhteydessä nivelrikkoon. Ravintolisistä ruusunmarja ja kalaöljy voivat rauhoittaa taudin oireita. (nivel.fi, hyväterveys.fi) Nämä käyttöön!

Glukosamiinisulfaatista lienee jokainen nivelrikkoa sairastava nykyisin vähintäänkin kuullut. Ainetta on luonnostaan nivelrustossa, mutta nivelrikossa sen määrä vähenee. Glukosamiinin vaihdoin yhdistelmävalmisteeseen, jossa on lisäksi mm. kondroitiinisulfaattia. Apteekista yhdistelmiä löytyy mm. tuotenimillä Synomax, Movex ja Arthrobalans. Valmistetta kannattaa käyttää 3-6 kuukautta, jotta selviää onko siitä itselle hyötyä. Fysikaalisista hoidoista minulla toimivat akupunktio sekä lämpö- ja kylmäpakkaushoidot.

Vähitellen päivittäinen polvikipu hävisi ja oireet ovat toistaiseksi jääneet lähinnä polvien ajoittaiseen vihlontaan tietyissä liikkeissä. Eroon ei taudista kuitenkaan pääse, sillä vaurioitunut rustokudos ei parane ennalleen. Osa tehokuurituotteista on jäänyt pysyvään,  osa ajoittaiseen käyttöön. Uusiakin nivelvalmisteita on tullut apteekkiin. Niistä otan seuraavaksi kokeiluun Genumexin – tutkitun täsmätuotteen, joka sisältää tehokasta, patentoitua tyypin II kollageenia.

Vinkki: Akuutissa kipuvaiheessa kannattaa muistaa kolme K:ta: kylmä, kohoasento ja kompressio eli puristus. Jos laskeutuminen portaita tuntuu kipeillä polvilla vaikealta, kävele portaat takaperin. Fysioterapeutin neuvo, joka toimii loistavasti!

Blogiin ei liity kaupallista yhteistyötä.