Terveys

Teksti: Anneli Juutilainen
Kuva: Tiina Rahko

Ruusufinni

Ruusufinnistä kärsivän kannattaa välttää aurinkoa ja tulista ruokaa. Parantavaa hoitoa ei ole keksitty, mutta monia lievittäviä keinoja onneksi löytyy.

MILLAINEN VAIVA RUUSUFINNI ON?
Ruusufinni on aikuisiän finnitauti, joka on krooninen ihosairaus.

MIKÄ SEN AIHEUTTAA?
Ruusufinnin aiheuttajaa ei tiedetä tarkasti, mutta se ei ole bakteerin tai viruksen aiheuttama. Sen ajatellaan olevan sisäsyntyinen ihotauti, johon voi olla perinnöllinen taipumus, jos omassa perheessä tai isovanhemmilla on ollut ruusufinni.

MITEN RUUSUFINNI OIREILEE?
Ruusufinniä potevan kasvoille ilmaantuu punotusta, poskipäät hehkuvat ja poskipäihin ja nenän päälle voi ilmaantua finnimäisiä muutoksia. Iho-oireilua on siis usein poskilla ja nenän alueella. Punotuslehahduksiin vaikuttavat lämpötilan vaihtelut kylmästä kuumaan, ja esimerkiksi saunominen voi lisätä kasvojen punotusta.

MITEN RUUSUFINNI EROAA TAVALLISESTA AKNESTA?
Akne alkaa tavallisesti murrosiässä,jolloin mieshormonia eli testosteroniaalkaa erittyä enemmän molemmillasukupuolilla. Talirauhaset reagoivat siihen lisäämällä talin eritystä.Se saattaa aiheuttaa talirauhastiehyiden tukkeumia, joista seuraa aknenäppyjä. Tämän tyyppinen oireilu voi jatkua aikuisikään saakka.

VOIKO RUUSUFINNI TARTTUA IHMISESTÄ TOISEEN?
Ruusufinni ei tartu, se on jokaisen henkilökohtainen sairaus.

ONKO RUUSUFINNI YLEISEMPÄÄ MIEHILLÄ VAI NAISILLA?
Se on yleisempi naisilla ja puhkeaa tavallisesti 30–50 vuoden iässä. Ruusufinni on siis aikuisiän finnitauti.

MILLOIN ON SYYTÄ HAKEUTUA LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE?
Ihotautilääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua aina silloin, kun kasvojen punoitus ja näppylät tuottavat harmia ja vaikuttavat elämänlaatuun.

MITEN RUUSUFINNIÄ HOIDETAAN?
Lievän ruusufinnin hoidossa käytetään paikallishoitovalmisteita, joita saa apteekista ilman reseptiä. Voidetta levitetään kasvojen näppylöiville alueille. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä voimakkaampia hoitovoiteita reseptillä. Hankalassa ruusufinnissä voidaan paikallishoitojen lisäksi käyttää
tablettilääkitystä. Nämä ovat samankaltaisia mikrobilääkkeitä kuin tavanomaisen aknen hoidossa, mutta usein pienemmällä annostuksella ja
lyhyempänä kuurina. Kasvojen punoituksen hoitona voidaan käyttää reseptillä olevaa geeliä tai korjaamalla ihon korostuneita pintaverisuonia laserhoidolla.

MITEN NOPEASTI VOITEET AUTTAVAT?
Paikallishoidon teho tulee esiin yleensä vasta usean viikon säännöllisen käytön jälkeen. Kun iho voi hyvin, hoitoa kannattaa jatkaa 2-3 kertaa viikossa ylläpitohoitona usean kuukauden ajan.

AUTTAAKO AURINGONVALO RUUSUFINNIN OIREISIIN?
Ei, useimmista ihosairauksista poiketen se ärhäköityy usein auringon valosta. Siksi auringolta suojautuminen on tärkeää. Erityisesti äkillinen ja voimakas auringonvalo pahentaa oireita nopeasti, esimerkiksi lomamatkojen, veneilyn tai aurinkoisella säällä hiihtämisen yhteydessä. Monilla ruusufinni-potilailla iho onkin talvisin paremmassa kunnossa kuin kesällä. Usein iho kuitenkin kesän myötä karaistuu ja alkaa vähitellen sietää auringon valoa paremmin.

ONKO OLEMASSA RUOKIA, JOITA OLISI SYYTÄ VÄLTTÄÄ?
Mausteiset ruuat, kuumat juomat, kahvi, tee ja alkoholi voivat laukaista punotuslehahduksia.

VOIKO STRESSI LAUKAISTA RUUSUFINNIN?
Kyllä, jos sille on olemassa perinnöllinen alttius – ainoana tekijänä stressi ei sitä kuitenkaan voi aiheuttaa. Fyysinen tai psyykkinen stressi voi myös pahentaa oireita, jos ruusufinniä.