Terveys

Teksti: Marianna Salin
Kuva: Tiina Rahko

Saako kylmällä kivellä istumisesta pissataudin?

Selvitimme, onko mummon viisaudessa mitään perää.

Mistä pissatauti johtuu?

Pissataudin eli virtsatietulehduksen aiheuttavat yleensä suolistobakteerit, joita elää tavallisesti virtsaputken ja peräaukon tienoilla. Ongelmia nämä välttämättömät bakteerit aiheuttavat vasta, jos ne nousevat virtsaputkea pitkin virtsarakkoon ja pääsevät lisääntymään. Bakteerien matka virtsarakkoon helpottuu, jos kylmä on supistanut virtsaputken pintaverisuonia ja avannut reittiä. Niinpä kylmällä kivellä istuminen tai kylmässä vedessä uiminen voi todellakin altistaa virtsatietulehdukselle. 

Auttaako karpalomehu oikeasti?

Virtsatietulehdus on naisilla yleisempi kuin miehillä. Miehen virtsaputki on pidempi, jolloin virtsa ehtii yleensä huuhtoa putkessa kiipeävät bakteerit ulos. Naisten kannattaa varmistaa juomalla, että virtsaa tulee riittävästi myös kuumalla ilmalla ja hikiliikunnan jälkeen.

Virtsan laatukin vaikuttaa. Happamat ruoat ja juomat happamoittavat virtsaa, mikä vaikeuttaa bakteerien lisääntymistä virtsarakossa. Jotkut luottavat erityisesti karpalomehuun, koska happamassa karpalossa on lisäksi yhdistettä, joka tuottaa bakteereille erityisen tukalat olot. Pesuaineilla bakteereja vastaan ei kannata taistella, koska liiallinen pesu voi kuivattaa limakalvoja, mikä voi puolestaan altistaa tulehduksille. Vesipesu riittää. 

Miksi koko ajan pissattaa?

Jos virtsatietulehdus pääsee iskemään, oireet ovat tavallisesti selvät. Bakteerit ärsyttävät rakkoa, ja rakko ilmoittaa siitä toistuvasti pissahädällä, koska sillä ei ole muitakaan keinoja. Monesti virtsa myös kirvelee, koska bakteerit ovat heikentäneet virtsaputken limakalvoja ja paljastaneet niiden alla olevan kerroksen. Joskus virtsatietulehdus tuntuu myös kipuna alavatsassa, ja virtsassa voi olla vertakin.

Kuume saattaa olla merkki siitä, että tulehdus on päässyt nousemaan virtsarakosta munuaisiin ja aiheuttamaan astetta vakavamman sairauden. Jotta näin ei kävisi, kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin heti, kun ensioireet ilmenevät, ja katkaista tulehdus antibiootilla.

Joskus ihan muista syistä otettu virtsanäyte sisältää bakteereja, jotka viittaavat virtsatietulehdukseen. Tällöinkin antibiootti saattaa olla tarpeen. Oireettomilta potilailta bakteeria ei tule kuitenkaan virtsasta erikseen metsästää.

Asiantuntija: Urologian erikoislääkäri Asko Mäkelä, Levin Pihlajalinna,  Päijät-Hämeen keskussairaala