Terveys

Teksti: Anneli Juutilainen

Päätäit

Päätäit ovat vaaraton mutta kiusallinen riesa etenkin lapsiperheissä. Niitä voi yrittää torjua tehokkailla ehkäisykeinoilla: erityisillä suojasuihkeilla ja shampoilla ja pitämällä pitkiä hiuksia kiinni.

MITÄ PÄÄTÄIT OVAT?
Ne ovat pieniä hyönteisiä, jotka
juuri ja juuri erottaa silmällä. Täit ovat noin parin tai kolmen millimetrin mittaisia, läpikuultavia ja siivettömiä.

MITEN NE LISÄÄNTYVÄT?
Naaras elää noin kuukauden ajan ja munii sinä aikana keskimäärin sata munaa eli kolme tai neljä munaa päivässä. Munat kiinnittyvät hiusten tyveen. Ne pysyvät tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liikahtele.
Munat ovat rusehtavia tai vaaleita, mannaryynimäisiä ja vajaan millimetrin mittaisia. Niitä kutsutaan saivareiksi. Ne kuoriutuvat noin kymmenen päivän kuluttua.
Tyhjä munankuori jää paikalleen joskus kuukausiksikin. Se siirtyy ulommas päänahasta hiusten kasvun mukana.

MITEN EROTAN SAIVAREEN HILSEESTÄ?
Hilse lähtee ja liikkuu helposti. Saivareet ovat niin tiukasti kiinni, että ne saa irti vain tiheällä täikammalla tai sormin irrottamalla.

MITEN TÄIT PÄÄTYVÄT IHMISTEN PÄÄHÄN?
Täi siirtyy ihmisestä toiseen läheisessä kanssakäymisessä ryömimällä päästä toiseen. Näin käy usein lasten leikkiessä lähekkäin tai jos päähineet koskettavat toisiaan. Täi leviää myös hiusharjan, kamman ja hiuslenkkien välityksellä.
On tärkeää muistaa, että täit eivät lennä tai hypi. Tarttuminen vaatii aina lähikontaktin. Täit eivät myöskään tartu eläinten turkin välityksellä. Lemmikit eivät siis levitä täitä.

MITEN TÄITARTUNTA OIREILEE?
Täi puree hiuspohjaa ja se saa aikaan kutinaa päänahassa. Iho ärtyy pistemäisistä puremajäljistä.
Täin purema ei sellaisenaan aiheuta iholle bakteeri-infektiota, mutta jos päänahan iho rikkoutuu raapimisen vuoksi, bakteeri voi päästä haavaumaan ja aiheuttaa infektion eli märkäruven.
Täitartunnan voi havaita myös silmämääräisesti, jos täit ovat päässeet lisääntymään ja kuhisevat hiuspohjassa.

VOIKO JOKIN SEIKKA HOUKUTELLA NIITÄ ERITYISESTI?
Täit hakeutuvat korvien taakse ja niskan alueelle. Täiden on vaikeampi siirtyä hyvin lyhyisiin hiuksiin kuin pitkään ja tuuheaan tukkaan, jossa on paljon piilopaikkoja.

MISSÄ IKÄRYHMÄSSÄ PÄÄTÄIT OVAT YLEISIMPIÄ?
Päiväkodit ja koulut ovat tyypillisimpiä paikkoja, joissa täitartuntoja ilmenee. Päätäi ei katso ikää ja voi tarttua keneen tahansa, mutta otollisimpia leviämispaikkoja ovat tilanteet, joissa päät ovat lähekkäin.
Eniten päätäitä ilmenee yleensä sellaisina vuodenaikoina, kun lapset käyttävät päähineitä.

MITEN PÄÄTÄISTÄ PÄÄSEE EROON?
Päätäistä pääsee eroon vain apteekissa myytävien täishampoiden avulla. Shampoot toimivat tukehduttamalla täin tai tekemällä hiuksista niin liukkaat, ettei täi pysty enää pysyttelemään siinä kiinni.
Ennen shampookäsittelyä hiukset kammataan huolellisesti tyvestä lähtien tiheäpiikkisellä täikammalla. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jottei jo irrotettu täi päädy kamman mukana takaisin päähän.
Shampookäsittelyn jälkeen hiukset kammataan uudelleen. Kampaamista jatketaan joka toinen päivä kahden viikon ajan.

MITEN KOTI TULEE SIIVOTA TARTUNNAN HAVAITSEMISEN JÄLKEEN?
Petivaatteet, päähineet ja hiusten kanssa kosketuksissa olleet kankaat tulee pestä pesukoneessa vähintään 60 asteessa.
Jos hattua tai hiuslaitteita ei voi pestä, ne voi laittaa pakastimeen ja antaa olla siellä yön yli. Harjat ja kammat pidetään kuumassa 60-asteisessa vedessä muutaman minuutin ajan, kiehuvassa vedessä kymmenen sekuntia.
Kaikkien perheenjäsenien päät on syytä tutkia huolellisesti. Myös oireettomat perheenjäsenet hoidetaan kertakäsittelyllä.

MILLOIN ON SYYTÄ HAKEUTUA LÄÄKÄRIN VASTAANOTOLLE?
Lääkäri ei mahda mitään täitartunnalle. Niistä pääsee eroon vain ohjeita noudattamalla. Lääkärin vastaanotolle kannattaa mennä, jos päänahan ihoon tulee raapimisen seurauksena infektio.

MITEN PÄÄTÄIDEN SAAMISTA VOI EHKÄISTÄ?
Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni paikoissa, joissa kontakteja muihin ihmisiin voi syntyä. Lisäksi apteekissa myydään täitä ennaltaehkäiseviä, hiuksiin suihkutettavia suojasuihkeita sekä shampoita. On myös tärkeää pitää huoli, että myssyt ja hatut eivät vaihda omistajaa tai lapset eivät lainaile toistensa hiusharjoja, pampuloita tai pantoja. Oireita ei kannata jäädä odottelemaan. Lapsen pää on hyvä tutkia tarkasti heti, kun päiväkodista tai koulusta tulee ilmoitus, että täitä on
liikenteessä.

TÄIDEN ENNALTAEHKÄISYYN
Säännöllisesti käytettävä shampoo estää
täiden leviämistä ennen kuin ne kiinnittyvät
kunnolla päähän. Miellyttävä tuoksu.
Paranix Protection Shampoo 200 ml, 16,05 e

Asiantuntija: LT Teemu Kalliokoski, lastentautien erikoislääkäri