Jännityspäänsärky
Jännityspäänsärystä kärsii ajoittain jopa 70 prosenttia suomalaisista. Syinä voivat olla huonon työasennon lisäksi muun muassa stressi, työpaikan huono ilmapiiri tai liikunnan puute.
Venyttely ja muut kehoa huoltavat lajit purkavat jännitystä. Myös hartioita rentouttavat lajit, kuten sauvakävely, tekevät hyvää kireälle kropalle. Jännityspäänsärkyä voi helpottaa parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä.
Migreeni
Noin kymmenen prosenttia suomalaisista kärsii migreenipäänsärystä, joka on monitekijäinen ja krooninen aivorungon sairaus. Taipumus saada migreeni on pitkälti perinnöllinen. Naiset kärsivät migreenistä miehiä useammin. Tämä selittyy sillä, että useimmiten migreenin laukaisee hormonaaliset vaihtelut.
Migreeniä hoidetaan yleensä levolla pimeässä ja viileässä. Jos se ei auta, kannattaa kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Jos lääkkeet eivät auta, kipulääkkeenä voi käyttää lääkärin määräämiä täsmälääkkeitä eli triptaaneja.
Lihas- ja nivelkivut
Lihas- ja nivelkivut ovat hyvin yleinen ongelma, sillä niistä kärsii 85 % aikuisväestöstä. Nivelkivut, ja etenkin nivelrikko, ovat yleensä iäkkäämpien vaiva, jota esiintyy etenkin polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Lihaskipua taas voi aiheuttaa kudosvauriosta syntynyt tulehdus, joka on syntynyt liiallisesta tai yksipuolisesta rasituksesta, jännitystilasta tai sairaudesta.
Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla sekä suun kautta otettavina tabletteina että kipeälle alueelle levitettävinä kipugeeleinä. Kipua ja tulehdusta poistava kipugeeli on hyvä vaihtoehto silloin, kun kipu on paikannettavissa.
Selkäkipu
Selkäkipu tuntuu tavallisimmin alaselässä ja alkaa äkillisesti lihasten jännittyessä liikkeen seurauksena tai itsestään. Tällainen kipu menee tavallisesti ohi muutamassa päivässä tai viikossa. Myös yläselän kivut ovat useimmiten lihaskipuja.
Selkäkipu hoituu parhaiten kipulääkkeillä. Lievään kipuun auttaa parasetamoli ja kovempaan kipuun tulehduskipulääke. Sänkyyn ei ole syytä jäädä makaamaan, vaan jatkaa elämää normaalisti heti, kun kipu antaa myöten. Selän alueen lihasten vahvistaminen ja liikunta auttavat ehkäisemään kivun uusiutumista.
Lasten kasvukivut
Kasvukivuista kärsii jopa puolet lapsista, erityisesti 5–8-vuotiaat. Jalkoja kolottaa yleensä säären etupuolella, polvitaipeissa tai jalkaterissä. Kivut ilmaantuvat useimmiten illalla nukahtamisen aikoihin. Lapsi saattaa myös herätä kipuihin jo tovin nukuttuaan.
Oireilua voi helpottaa jalkojen hieronnalla, tulehduskipulääkkeillä tai lasten kylmägeelillä. Koska kasvukivut tuntuvat voimakkaimmin illalla, kannattaa myös lääke ottaa illalla ennen nukkumaan menoa. Näin vaikutus on tehokkaimmillaan kun kipu iskee.
Jos kipu jatkuu ja on säännöllistä, on syytä kääntyä lääkärin puoleen.