Terveys

Teksti: Marianna Salin

Välttääkö avantouimari flunssan?

Moni avantouimari on sitä mieltä, että avantouinti auttaa välttämään flunssia. Terveystalon erikoislääkäri Toni Vänni pureutuu väitteeseen.

PARANTAAKO AVANTOUINTI KYKYÄ VASTUSTAA FLUNSSIA?
Eniten flunssan eli hengitystieinfektion tarttumiseen vaikuttaa se, paljonko pöpöjä on liikkeellä ja paljonko niille altistuu. Flunssat tarttuvat pitkälti pisaratartuntana. Toki oma vastustuskykykin vaikuttaa, mutta sen
merkitys jää aika pieneksi, jollei se ole ihan kauhean huonossa kunnossa. Teoriassa on kuitenkin mahdollista, että avantouinti parantaa vastustuskykyä.


MILLÄ TAVOIN AVANTOUINTI VOISI PARANTAA VASTUSTUSKYKYÄ?
Avantouimareita tutkittaessa on havaittu jonkinlaisia muutoksia välittäjäaineiden, kuten vireystilaa säätelevän noradrenaliinin sekä stressihormonina tunnetun kortisolin, määrissä. Myös mielihyvähormonien, kuten serotoniinin ja dopamiinin, pitoisuudet saattavat kohota. Näin avantouinti voi kohentaa mielialaa ja parantaa stressinsietokykyä. Tämä puolestaan saattaa parantaa vastustuskykyä, mutta tuskin merkittävästi.


VOIKO AVANNOSSA PALELU AIHEUTTAA FLUNSSAA?
Flunssaan sairastunut saattaa sanoa vilustuneensa tai kylmettyneensä, mutta palelulla ei ole mitään tekemistä sairastumisen kanssa. Kylmä voi kyllä lamaannuttaa limakalvojen toimintaa, mikä voi heikentää puolustusta. Tämä ei kuitenkaan liity erityisesti avantouintiin vaan kylmään ilmaan.


MILLÄ MUILLA TAVOIN AVANTOUINTI VOI VAIKUTTAA VOINTIIN?
Verenpaine saattaa laskea, vaikka hetkellisesti se toki nousee, koska kylmä supistaa verisuonia. Jotkut saavat kylmästä apua myös nivelkipuihin. Se voi johtua osittain noradrenaliinista. On kuitenkin havaittu, että avantouintiin tottuu nopeasti ja monet hyödyt laimenevat jo uintikauden aikana ja häviävät kokonaan kauden jälkeen.


MILLOIN AVANTOUINTI ON TERVEYSRISKI?
Jos uimarilla on sydänsairaus tai astma, kannattaa neuvotella ensin lääkärin kanssa ja kokeilla varovasti. Vaikka uimarilla ei olisi perus-
sairauksia, uintireissulle on hyvä lähteä seurassa ainakin ensikertalaisena. Jos avantouinti tuntuu hyvältä, sitä voi jatkaa. Sama pätee kaikkeen liikuntaan, kunhan ei rupea liioittelemaan.

Asiantuntija: Toni Vänni, Terveystalon erikoislääkäri