Terveys

Vatsalle sopivaa kasvisruokaa

Korvaisin mielelläni lihan herneillä, pavuilla ja linsseillä, mutta vatsani menee niistä sekaisin. Miten saisin kasvisruoasta vatsaystävällisempää? lukijamme kysyy.

Hienoa, että olet kiinnostunut kasvipohjaisesta ruoka­valiosta. Kauppoihin on tullut paljon kasviproteiinituotteita.

Anna vatsan tottua kuituihin

Kasvisruokiin siirtyessä vatsavaivojen syy voi olla lisääntynyt kuidun määrä. Kuitupitoisia ruokia kannattaa lisätä ruokavalioon pikkuhiljaa. Probiootit eli maitohappobakteerivalmisteet voivat olla avuksi muutosvaiheessa. Anna vatsan totutella uusiin ruoka-aineisiin hitaasti. Kasviproteiinien kokeilun voi aloittaa erilaisilla täysjyväviljoilla, siemenillä ja pähkinöillä. Vat­salle ystävällisimpiä papuja ovat mung- ja vihreät pavut. Papujen riittävä liotus ja kypsennys on tärkeää vatsavaivojen ehkäisemiseksi. Myös kikherneet ja käyttövalmiit papusäilykkeet ovat kokeilemisen arvoisia. Oletko kokeillut punaista linssiä? Usein se on helpommin sulavaa syötävää kuin pavut.

FODMAP-ruokavalio voi auttaa

Onko sinulla todettu ärtyvä suoli? Valtaosa siitä kärsivistä voi hillitä ripulia, turvotusta ja ilmavaivoja rajoitta­malla ruokavaliosta niin sanottuja FODMAP-hiilihydraatteja. Ne ovat tiettyjä hiilihydraattiyhdisteitä, jotka imeytyvät huonosti ohutsuolessa ja fermentoituvat paksusuolessa. FODMAPeja on runsaasti muun muassa pavuissa, herneissä, sipuleissa ja kaaleissa. Jos kärsit ärtyvästä suolesta, löydät ravitsemusterapeutin avulla ruokavalion, joka aiheuttaa mahdollisimman vähän vatsaoireita ja on ravintosisällöltään riittävän monipuolinen.

Herneet, pavut, linssit, soijatuotteet ja sienet sisältävät jonkin verran puriineja. Kihtipotilaat voivat käyttää näitä ruokia yhteensä noin 100–150 grammaa päivässä oireiden sallimissa rajoissa.

Kasvisruokaa vatsaystävällisesti:

  • Lisää ruokavalioon kuituja vähitellen ja anna vatsan totutella.
  • Käytä tarvittaessa probiootteja.
  • Aloita erilaisilla täysjyväviljoilla, siemenillä ja pähkinöillä.