Kaikki saavat vitamiineja ruuasta ja osa myös pillereistä. Voiko vitamiiniannos kohota haitallisen korkeaksi? Terveystalon ravitsemusterapeutti Katja Nissinen vastaa.
VOIKO VITAMIINEJA SAADA LIIKAA?
Ruuasta ei voi saada liikaa vitamii-neja. Myös vitamiinilisiä voi ottaa huoletta, jos noudattaa pakkausten ohjeita eikä käytä useita rinnakkaisia valmisteita. Vitamiineja voi tulla hai-tallisia määriä vasta, jos ylittää jatku-vasti turvallisen saannin rajat, jotka on määritelty kullekin vitamiinille.
MITÄ KEHO TEKEE VITAMIINEILLE, JOITA SE EI TARVITSE?
Vesiliukoiset B- ja C-vitamiinit eivät varastoidu vaan poistuvat kehos-
ta viemäriin pian sen jälkeen, kun elimistö on ottanut tarvitsemansa määrän käyttöön. Siksi näitä vitamii-neja tarvitaan ruuasta päivittäin. A-, D-, E- ja K-vitamiinit ovat puoles-taan rasvaliukoisia. Ne varastoituvat muun muassa maksaan ja rasvaku-dokseen ja voivat vaikuttaa hyvinkin pitkään. Siksi esimerkiksi viikon D-vitamiiniannoksen voi ottaa kerralla sen sijaan, että jakaisi sen jokaiselle päivälle.
MITÄ HAITTAA VOI OLLA VITAMIINIEN LIIKAKÄYTÖSTÄ?
Rasvaliukoisten vitamiinien, eri-tyisesti A- ja D-vitamiinien jatkuva liikakäyttö voi aiheuttaa monen-laisia vakaviakin myrkytysoireita. Vesiliukoisten B- ja C-vitamiinien suuriakin käyttömääriä pidetään tur-vallisena. Ei kuitenkaan tiedetä, mitä minkäkin vitamiinin vuosikymme-niä jatkuva liikakäyttö aiheuttaa.
MITEN VOI VARMISTAA ITSELLEEN SOPIVAN KÄYTTÖMÄÄRÄN?
Osa epäilee, että D-vitamiinin suo-siteltu vuorokausiannos ei itselle riitä ja nostaa annoksensa monin-kertaiseksi, jopa turvallisena pidetyn saantimäärän ylärajalle tai sen yli.Tällaisessa tilanteessa kannattaisi pikemminkin mittauttaa veren D-vi-tamiinipitoisuus.
KUMPI ON PAHEMPI: VITAMIINIPUUTOKSEN VAI LIIKAKÄYTÖN RISKI?
Välttääkseen vitamiinien puutosta ei tarvitse ottaa liikakäytön riskiä. Noin viidesosa suomalaisista saa liian vähän vitamiineja siksi, että heidän ruokavaliossaan on niukasti kasviksia ja täysjyväviljaa. He hyö-tyisivät ruokavalion muutoksesta tai vitamiinilisistä ilman minkäänlaista liikakäytön riskiä.
Asiantuntija: Ravitsemusterapeutti Katja Nissinen, Terveystalo