Terveys

Teksti: Marianna Salin
Kuva: Tiina Rahko

Voivatko lääkkeet loppua?

Yksittäinen lääke voi loppua monistakin syistä väliaikaisesti, mutta lääkehoito yleensä jatkuu.

Pidämme varastomme ajan tasalla tilaamalla lääkkeitä joka päivä, ja yleensä saamme ne tukusta jo seuraavana päivänä”, kertoo Viialan apteekin apteekkari Tuula Teinilä.

Aina silloin tällöin lääke on väliaikaisesti loppu tukusta. Teinilän mukaan puute on yleensä helppo paikata vaihtokelpoisella lääkkeellä, jossa on sama määrä samaa vaikuttavaa ainetta. Tätä moni asiakas tekee muutenkin vaihtaessaan reseptiin kirjoitetun lääkkeen sitä edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen eli geneeriseen lääkkeeseen.

VAIHTOEHTOJA POIKKEUSTILANTEISSA

Jos vaihtokelpoisia lääkkeitä ei ole saatavilla, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea voi myöntää lääkeyritykselle luvan käyttää lääkkeitä velvoitevarastosta, jota ylläpidetään häiriöiden varalta. Joskus taas maahan tuodaan Fimean poikkeusluvalla tuttua lääkettä vieraskielisissä pakkauksissa.

Jos lääkettä ei saa kerta kaikkiaan mistään, farmaseutti voi harkintansa mukaan toimittaa miedompaa tai vahvempaa valmistetta ja säätää annostusohjetta.

”Viime keväänä tällaista tehtiin nesteenpoistolääkkeiden osalta. Jos taas valmistemuotokin uhkaa muuttua, esimerkiksi estrogeenigeeli olisi vaihdettava laastariksi, on aina neuvoteltava lääkärin kanssa”, Teinilä sanoo.

LÄÄKEVALMISTUS ON KESKITTYNYT

Teinilän mukaan lääkkeiden saatavuutta vaikeuttaa muun muassa se, että lääkkeiden valmistus on hyvin keskittynyttä. Esimerkiksi yksi kiinalainen tai intialainen tehdas voi tuottaa lääkeaineen monen eri valmistajan geneerisiin lääketabletteihin.

”Kun vaikkapa luonnonkatastrofi tai pandemia aiheuttaa tuotanto- tai kuljetusongelmia yhdessä tehtaassa tai yhdessä maassa, vaikutukset tuntuvat suomalaisissa apteekeissa asti.”

Suomessa on koettu viime vuosina myös tukkurin vakava jakeluongelma sekä hamstraamisen seuraukset. Teinilä toivoo jokaisen muistavan, että hamstrattava lääke voi olla jollekin elintärkeä, vaikkei se sitä muille olisikaan.

”Ei Suomessa tarvitse olla huolissaan lääkehoidon saatavuudesta, vaikka välillä tulisikin häiriöitä yksittäisten lääkkeiden kohdalle.” Apteekkariliiton Lääkehaku-verkkopalvelu (laakehakupalvelu.apteekkariliitto.fi) auttaa löytämään lääkkeen, jonka saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä.

Asiantuntija: Apteekkari Tuula Teinilä, Viialan apteekki