Terveys

Teksti: Nina Garlo
Kuva: 123rf

Ylä- ja alapaine – mitä ne tarkoittavat?

Verenpaineen mittayksikkönä käytetään elohopeamillimetriä, mmHg. Ensimmäinen luku viittaa yläpaineeseen, jälkimmäinen alapaineeseen. Kaikilla on verenpainetta, koska sydän pumppaa veren kiertämään suljettuun verisuonistoon.

Kun sydän supistuu, paine suurissa valtimoissa on korkeimmillaan.

– Verenpaine on suurimmillaan, kun sydän puristaa verta valtimoihin. Tätä sanotaan ylä- eli systoliseksi paineeksi. Alimmillaan paine on supistusten välissä, jolloin sydän lepää. Tämä paineen pienin arvo on ala- eli diastolinen verenpaine, kertoo avainasiakaspäällikkö Mia Tuominen Berner Oy:ltä, joka tuo Suomeen muun muassa kotikäyttöön tarkoitettuja verenpainemittareita.

Verenpaine nousee tilapäisesti rasituksessa ja vastaavasti laskee levossa. Kohonnut verenpaine tarkoittaa, että verenpaine on koholla toistuvasti tai pitkäkestoisesti. Verenpaine luokitellaan normaaliksi, kun yläpaine on alle 120 mmHg ja alapaine alle 85 mmHg.

Useimmilla ihmisillä verenpaine nousee iän myötä. Diastolisen paineen keskiarvo suurenee noin 55-vuotiaaksi, systolisen verenpaineen keskiarvo yli 80 vuoden ikään.