Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Nelli Ahosola

Lisää vitamiineja ikääntyneelle

Ikä heikentää vitamiinien imeytymistä ruoasta. Kaikki ikäihmiset tarvitsevat purkista D-vitamiinilisää. B12-vitamiini voi olla muistille avuksi.

JOS RUOKA EI MAISTU
Ruoka maistuu joskus ikääntyneelle huonosti. Makuaisti on ehkä heikentynyt, eikä aina jaksa valmistaa monipuolista ruokaa. Vitamiinien saannin voi varmistaa käyttämällä monivitamiinitabletteja tai täydennysravintoliuoksia. Täydennysjuomissa on optimaalisesti vitamiineja ja reilusti proteiinia. Makuja löytyy niin kahvikissalle kuin makeasta pitävälle.

OTA HUOMIOON LÄÄKKEET
Kun ikää tulee, monesti myös sairauksien ja lääkkeiden määrä kasvaa. Vitamiinien imeytymistä heikentää esimerkiksi vatsansuoja- ja nesteenpoistolääkkeet sekä osa diabeteslääkkeistä. Myös kuituvalmisteiden käyttö voi heikentää vitamiinien imeytymistä.

D-VITAMIINISTA VASTUSTUSKYKYÄ
D-vitamiini nostaa vastustuskykyä ja suojaa iän myötä haurastuvaa luuta. Ikääntyessä D-vitamiinia ei muodostu
yhtä lailla auringonvalosta kuin nuorena. D-vitamiinia suositellaan kaikille yli 75-vuotiaille 20 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden.

KALSIUMIA LUILLE
Kalsiumin tarve ei varsinaisesti lisäänny ikääntyessä, mutta luita ympäröivä tukilihaksisto surkastuu. Luita vahvistava kalsium on silloin erityisen tärkeä. Jos käyttää niukasti maitovalmisteita, kannattaa ottaa yksi 500 mg:n kalsiumtabletti vuorokaudessa. Jos ei käytä lainkaan maitovalmisteita, annostus on kaksinkertainen.

B12 MUISTILLE
B12-vitamiini suojaa hermostoaja ylläpitää muistia. Sitä saa lihasta, kalasta ja maitotuotteista. B12-vitamiinia myydään joko erikseen tai yhdessä foolihapon kanssa. Foolihappoa kannattaa ottaa etenkin, jos syö vain vähän vihreitä kasviksia.

UBIKINONIA VÄSYMYKSEEN
”Elimistö tuottaa solujen aineenvaihduntaan osallistuvaa ubikinonia, mutta tuotanto hiipuu noin 30-vuotiaasta alkaen. Jos on jatkuvasti väsynyt ja nuutunut, ubikinoni-ravintolisä saattaa tuoda lisäenergiaa. Kolesterolilääkkeet estävät ubikinonin muodostumista. Siksi suosittelen ubikinonia statiineja käyttävälle. Ubikinoni saattaa vähentää myös migreenikohtauksia.” Anna Siipilehto, proviisori, Tapuli Apteekki, Helsinki