Terveys

Teksti: Virve Järvinen

Olisiko aika tilata terveystarkastus?

Viisissäkymmenissä sairaudet lähettelevät ensimerkkejään. Viisas on niitä askeleen edellä ja marssii terveystarkastukseen viimeistään nelikymppisenä.

Sairauksia on helpompi ehkäistä kuin hoitaa. Mitä varhemmin tauti löytyy, sitä vähemmällä hoidolla päästään. Säännölliset terveystarkastukset auttavat löytämään sairaudet ja niiden riskitekijät ajoissa. Terveystarkastukseen kannattaa mennä viimeistään nelikymppisenä ja aiemmin, jos suvussa on sairauksia tai omat elämäntavat eivät ole kovin terveelliset. Oireita on turha odottaa, sillä moni perussairaus on alkuun oireeton. Varaa aika terveystarkastukseen ja tarkistuta nämä.

1. Verenpaine. Kohonnut verenpaine vaarantaa sydämen ja verisuonet. Koska se on pitkään oireeton, se selviää vain mittaamalla. Suositeltava verenpaine on alle 130/80 mmHg.

2. Veren rasva-arvot. Korkeat veren rasva-arvot altistavat muun muassa sepelvaltimotaudille, sydäninfarktille ja aivoverenkiertohäiriöille. Arvot ovat kohdallaan, kun kokonaiskolesteroli on alle 5 mmol/l, HDL-kolesteroli yli 1,0 mmol/l, LDL-kolesteroli alle 3 mmol/l ja triglyseridit alle 2 mmol/l.

3. Verensokeri. Kohonnut verensokeri altistaa aikuistyypin diabetekselle. Se voi kehittyä piilevänä vuosia.  Verensokerin tulisi olla alle 6,0 mmol/l.

4. Paino ja vyötärönympärys. Normaalipainoisella pituuden ja painon suhteesta laskettu painoindeksi on välillä 18,5–24,9. Mittanauhalla mitattu vyötärönympärys paljastaa mahdollisen sisäelimiin kertyneen, vaarallisen rasvan. Naisella mittanauhan lukema saisi olla alle 80 ja miehellä alle 94 senttimetriä. Jos elintavat ovat terveelliset, muutama ylimääräinen sentti ei haittaa.

5. Alkoholin käyttö. Päivittäiseen alkoholinkäyttöön tulee havahtua. Se kasvattaa sietokykyä alkoholia kohtaan ja lisää vähitellen määriä. Riskirajat alittavakin kulutus voi haitata terveyttä, sillä ihmiset reagoivat alkoholiin yksilöllisesti. 

6. Rokotukset. Yhdistetty kurkkumätä- ja jäykkäkouristusrokote on uusittava kymmenen vuoden välein.

Lisätietoa muualla

Selvitä oma diabetesriski ja sydän- ja verisuonitautiriski

Asiantuntijana kehittämispäällikkö Tarja Tenhonen Diacor