Terveys

Mihin sinkkiä tarvitaan
Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Jonna Koski

Mihin sinkkiä tarvitaan?

Tarvitsemme sinkkiä solujen normaaliin toimintaan, hormonisäätelyyn sekä vastustuskykyyn. Lisäsinkki voi olla tarpeen kasvissyöjille, flunssaan juuri sairastuneille ja ikääntyneille.

VASTUSTUSKYVYLLE
Valtaosa suomalaisista saa ruoasta riittävästi sinkkiä. Sen tärkeimmät lähteet ovat liha, maito, täysjyvävilja, siemenet ja pähkinät. Kasvisruokavalio sisältää runsaasti fytaattia, joka heikentää sinkin imeytymistä. Riittävä sinkin saanti on edellytys normaalille vastustuskyvylle. Päivittäin voi ottaa turvallisesti 10–25 milligramman sinkkilisän, jos epäilee ruokavalionsa monipuolisuutta. Sinkki ei varastoidu elimistöön, joten sitä käytetään päivittäin ympäri vuoden. Yleisimmin sinkkiä myydään sitraatti-, glukonaatti-, pikolinaatti-
ja bisglysinaatti-muodossa. Jos saa vatsaoireita, kannattaa kokeilla toista sinkkimuotoa.

FLUNSSAAN
Kun flunssa pukkaa päälle, helpotusta voi löytyä sinkkiasetaatista. Se jättää suun, kurkun ja nielun limakalvoille vapaita sinkki-ioneja, jotka heikentävät viruksia ja niiden lisääntymistä. Heti oireiden alettua sinkkiasetaatti saattaa lyhentää nuhakuumetta ja lievittää oireita. Flunssan ehkäisyyn siitä ei ole. Sinkkiasetaattia myydään imeskelytabletteina ja suusuihkeena, jossa on muitakin limakalvoja hoitavia ainesosia. Varmista CE-merkintä, sillä tällöin sinkki on oikeassa muodossa ja riittävän vahvaa. Sinkkiasetaattia otetaan kuurina hereillä ollessa kahden tunnin välein. Se otetaan ilman nestettä, eikä sen jälkeen pitäisi syödä 15 minuuttiin.

ÄRTYNEELLE IHOLLE
Riittävä sinkin saanti on edellytys ihon normaalille toiminnalle ja terveydelle. Sen puutos voi pahentaa monia iho-oireita. Sinkkioksidia sisältävä voide rauhoittaa ärtynyttä ja punoittavaa ihoa. Sitä käytetään esimerkiksi vaippaihottumaan. Antioksidanttista sinkkivoidetta voi käyttää niin pitkään kuin kokee saavansa siitä hyötyä. Sinkkivoiteella ei ole tiedossa olevia haittoja. Aknea sairastaville saattaa olla apua suun kautta otettavasta sinkistä. Sinkkivoide sen sijaan tuskin auttaa akneen. Apteekista kannattaa valita nimenomaan aknen hoitoon tarkoitettuja voiteita, mutta sinkkivoide voi rauhoittaa ärtynyttä atooppista ihottumaa kortisonivoidekuurien välillä.

Asiantuntija: proviisori Vikke Kekäläinen, Kuopion ToriApteekki