Terveys

Teksti: Helen Moster
Kuva: iStock

Allergian hoito itsehoitotuotteilla

Kansallinen allergiaohjelma korostaa oireiden varhaista hoitoa.-Monia allergisia reaktioita voi hoitaa tehokkaasti itsehoitotuotteilla.-

Kansallinen allergiaohjelma korostaa oireiden varhaista hoitoa. Iho- ja allergiasairauksien ylilääkäri Mika Mäkelä HYKS:stä kertoo, miten allergioita voi hoitaa paikallisesti itse.

Milloin allergiaa voi hoitaa itse reseptivapailla tuotteilla?

– Kiitollisimpia hoidettavia ovat tavallisimmat siitepölyallergiat, joita voi hoitaa antihistamiineilla, nenäsumutteilla ja silmätipoilla. Yli puolet antihistamiineista myydään nykyään itsehoitovalmisteina.
Nenän tukkoisuuteen hyvän avun tarjoavat kortisonisumutteet. Ampiaisten, mehiläisten ja kimalaisten pistoksia voi hoitaa kortisonivoiteilla, jos oireet ovat paikallisia. Voimakkaiseen paikallisreaktioon voi ottaa kyypakkauksen kortisonitabletin.
Jos oireet on vakavia ja systeemisiä eli niihin liittyy hengenahdistusta ja yleistä punoitusta, pitää ottaa tarvittaessa adrenaliinipistos ja hakeutua hoitoon.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun allergia puhkeaa?

– On nopeita ja hitaita allergioita. Nopeassa allergiassa elimistössä on muodostunut vasta-aineita esimerkiksi siitepölyä, eläinten hilseitä ja ruoka-aineita kohtaan. Kun allergeenit kohtaavat esimerkiksi limakalvon pinnalla soluihin kiinnittyneet vasta-aineet, syntyy allerginen reaktio nopeasti, jopa minuuttien kuluessa. Tämän seurauksena syntyy kutinaa, nokkosihottumaa, allergista nuhaa tai allerginen silmätulehdus, allerginen astma tai ruoka-aineallergia. Hidas allergia liittyy useimmiten kosketukseen, muun muassa nikkeliin, hiusten kestoväriin tai hajusteisiin. Sen kehittyminen vie kuukausia, jopa vuosia.

Milloin on hyvä mennä allergian vuoksi lääkäriin?

– Nuhaa, nenän kutinaa ja silmien punotusta voi hoitaa itsehoitotuotteilla. Lääkäriin on hakeuduttava, jos silmissä ilmenee mittavaa turvotusta tai on hengitysvaikeuksia.
– Pistiäisallergioissa lääkäriin on mentävä, jos on hengenahdistusta, huonovointisuutta tai nokkosihottumaa kautta kehon. Jos reaktio on vain paikallinen turvotus, lääkäri ei voi hoitaa oireita paremmin kuin potilas itse.

Mitä itsehoitotuotteiden käyttäjän on huomioitava?

– Kaikkia itsehoitotuotteita tulee käyttää pakkauksen mukana olevan ohjeen mukaisesti. Ihottuman hoidossa kortisonia käytetään paikallisesti ja jaksoittain, esimerkiksi kolmen päivän käytön jälkeen tulee kolmen päivän tauko. Perusvoiteita käytetään päivittäin.
– Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet ovat turvallisia vaikka koko siitepölykauden, kunhan noudatetaan annosohjeita. Suurista liika-annostelumääristä voi seurata esimerkiksi lisämunuaisen lama. Nenän limakalvoja supistavat suihkeet on tarkoitettu vain tilapäiseen käyttöön korkeintaan viikon ajaksi.
– Antihistamiinien liikakäyttö voi aiheuttaa keskittymiskyvyn puutetta ja väsymystä.

Lyhyesti
  • Hengitysvaikeuksia? Mene heti lääkäriin.
  • Siitepölyallergioista kärsii yli miljoona suomalaista.
  • Monia allergisia reaktioita voi hoitaa tehokkaasti itsehoitotuotteilla.
  • Voit hoitaa voimakasta nokkosihottumaa yhdistämällä kyypakkauksen ja antihistamiinin.
  • Itsehoitolääkkeiden hintojen aleneminen ja valikoiman kasvu on lisännyt kulutusta ja myyntiä.
  • Uusi kyypakkaus vuosittain ja palauta vanha apteekkiin. Kyypakkaus tehoaa hyvin myös ampiaisenpistoon
Lähteet: Asiantuntijoina professori, ylilääkäri Mika Mäkelä, HYKS Tulehduskeskuksen Iho- ja allergiasairauksien linja sekä apteekkari Mikko Unkila ja Terveyskirjasto, Duodecim.