Terveys

Teksti: Anneli Juutilainen
Kuva: Getty Images

Apua virtsankarkailuun

Virtsankarkailu on kiusallinen vaiva, josta voi päästä eroon kotikonstein tai lääkärin avustuksella.

Naisilla karkailu voi alkaa anatomisista syistä jo nuorena. Nuorilla miehillä se on harvinaista. Iän myötä ero tasoittuu: 80-vuotiaista naisista karkailua on noin 25 ja miehistä 20 prosentilla.

Mistä virtsankarkailussa on kyse?

Virtsankarkailu eli inkontinenssi on tahatonta virtsankarkaamista housuun.

Mistä virtsankarkailu johtuu?

Ponnistusvirtsankarkailussa virtsa karkaa ulos mekaanisesta paine-erosta johtuen, kun vatsaontelossa virtsarakon paine nousee hetkellisesti suuremmaksi kuin virtsaa pidättävä virtsaputken paine. Pakkovirtsankarkailu sen sijaan johtuu hermostollisista syistä.

Onko karkailu yleisempää miehillä vai naisilla?

Se on yleisempää naisilla, koska naisten virtsaputkensulkija ja muu lantion anatominen tukevuus ovat heikompia kuin miehillä.Naisilla synnytykset heikentävät lantiota lisää ja myös estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen altistaa karkailulle. 

Ponnistuskarkailu on naisilla tavallisin karkailumuoto. Voimakkaaseen ponnistukseen liittyvä karkailu silloin tällöin voi olla naiselle ihan normaaliakin elämää eikä se ole välttämättä merkki sairaudesta.

Miehillä ponnistuskarkailu on harvinaista, koska sulkijamekanismi on vahva. Ponnistuskarkailu liittyy miehillä sairauteen tai leikkauksen jälkitilaan. Varsinkin neurologisissa ja muistisairauksissa on karkailuoireita.

Pakkokarkailua voi olla molemmilla sukupuolilla monista eri syistä.

Voiko vaivasta päästä eroon? 

Lievän karkailun voi parantaa tai ainakin vaivan etenemistä voi hidastaa. 

Hoitona voi kokeilla elintavanmuutoksia, kuten painonpudotusta, tupakoinnin vähentämistä, lantiolihasten voimistamista sekä juomis- ja virtsaamistottumusten korjaamista. Liika juominen ja liian tiheä wc:ssä käyminen ylläpitävät karkailua.

Ummetus pahentaa karkailua, joten sen hoito kuituruokavaliolla tai ilman reseptiä saatavilla ummetuslääkkeillä voi auttaa.

Jos taustalla on erillinen virtsatietulehdus tai muu hoidettavissa oleva syy tai sairaus, karkailu voi sen hoidon myötä parantua pois. 

Miten vaivaa voi hoitaa itse? 

Lantiopohjalihasten vahvistaminen auttaa. Tärähdyslajeja kuten juoksua ja hyppyjä kannattaa välttää, koska silloin virtsa karkailee. Kuntosali ja jumppaliikkeet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Itse tehtävä jumppa virtsaputken sulkijalihakselle on yksinkertainen: supista viiden sekunnin ajan virtsaputken sulkijalihasta kuin koittaisit katkaista virtsasuihkun kesken virtsaamisen. Pidä supistus ja hellitä sitten. Toista 20 kertaa. Tee harjoitus aamuin illoin. 

Jumpan pitäisi auttaa parissa kuukaudessa, jos kyse on sulkijalihaksen heikkoudesta johtuvasta ponnistuskarkailusta.

Milloin on syytä hakeutua lääkäriin?

Aina jos karkailu on pitkäaikaista. Näin voidaan selvittää, onko karkailulle parannettavissa oleva syy. 

Väliaikaisessa tai harvakseltaan tulevassa karkailussakin kannattaa käydä lääkärissä, jos karkailusta on paljon haittaa.

Onko virtsankarkailuun olemassa lääkehoitoa?

Naiset voivat käyttää menopaussin jälkeen paikallisestrogeenituotteita, joita saa myös ilman reseptiä. 

Pakkokarkailuun on olemassa rakon supistustaipumusta hillitseviä lääkkeitä, ja ponnistuskarkailuun on virtsaputken sulkijan pidätysvoimaa parantavia lääkkeitä. 

Vaikeisiin ponnistuskarkailuoireisiin voi auttaa leikkaus. Neurologisista syistä supistelevaa rakkoa tai rakon ja sulkijan yhteistoiminnan häiriötä voi hoitaa neuromodulaatiolla, jossa alaselän hermoihin implantoidaan säätelylaite, joka on vähän kuin tahdistin. Vaikeissa ponnistuskarkailuoireissa miehille asetetaan sulkijaproteesi eli laite, joka hoitaa virtsanpidätyksen ja mies voi itse avata sen kun haluaa virtsata. 

Joskus mikään ei auta ja on tyydyttävä siihen, että virtsa valuu housunsuojaan tai vaippaan.

Vaikeassa karkailussa kotikunta voi tarjota karkailusuojia tai vaippoja jopa ilmaiseksi.

Näin apteekki auttaa: Suoja yökäyttöön

Tavallisten alushousujen tapaan istuvat inkohousut imevät kosteuden sisäänsä nopeasti ja auttavat pitämään ihon kuivempana. Pysyvät paikoillaan koko yön. Hengittävä materiaali edistää ihon terveyttä. Miehille sekä naisille. Tena Pants Night Super 21,20–23,90 e.

Asiantuntija: Urologian erikoislääkäri Lauri Flöjt