Terveys

Teksti: Virve Järvinen
Kuva: Getty Images

Ginseng tehostaa suorituskykyä

Ginseng luokitellaan Kiinassa kuumaksi yrtiksi: se tehostaa verenkiertoa ja vahvistaa elinvoimaa eli chi:tä.

Ginsengin lehdet muistuttavat hevoskastanjaa ja kukinto marjaterttua. Kasvin kiinnostavin osa on kuitenkin maan alla: sen haaroittuvasta ja tarun mukaan ihmistä muistuttavasta juuresta valmistuu rohdos, jolla on monia käyttökohteita.

”Ginseng on vähän iäkkäämpien ihmisten rohdos, josta haetaan apua niin vanhuuden heikkouteen, mieskuntoon kuin stressinhallintaan, siis tilanteisiin, joissa on tarpeen tehostaa henkistä ja fyysistä suorituskykyä. Ginsengin latinankielinen nimi Panax tarkoittaakin yleislääkettä”, farmakognosian dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopistosta kertoo.

Ginsengiä ei suositella verepainepotilaille

Ginseng on ensimmäisiä Aasiasta länsimaihin tuotuja rohdoksia. Kiinassa se luokitellaan vaikutustensa mukaan kuumaksi yrtiksi. Toisin kuin rauhoittavat kylmät yrtit, ginseng tehostaa verenkiertoa ja vahvistaa kiinalaisen lääketieteen mukaan elinvoimaa, chi:tä.

Ginsengiä ei suositella verenpainepotilaille. Myöskään osa kipu- ja verenohennuslääkkeistä ei sovi sen kanssa yhtä aikaa otettaviksi. Lisäksi ginsengillä voi olla hormonaalisia vaikutuksia. Näihin sairauksiin lääkitystä saavien ja hedelmällisessä iässä olevien henkilöiden kannattaakin neuvotella ginsengin käytöstä lääkärin kanssa tai omassa apteekissa. 

”Ginsengiä suositellaan käytettäväksi enintään kolmen kuukauden jaksoina. Kaikki lääkkeet ja rohdokset työllistävät maksaa, joka tarvitsee välillä lepoa. Koska ginseng virkistää, sen otto kannattaa ajoittaa aamuun.”

3.5.2012