Terveys

Helpotusta vaihdevuosioireisiin

Vaihdevuodet vaivoineen ovat luonnollinen osa naisen elämää. Ikävistä oireista ei kuitenkaan kannata kärsiä, sillä tarjolla on tepsiviä hoitokeinoja.

Taas yöunet jäivät vähiin. Kuumuudessa oli vaikea nukkua. Lihaskivut ja nivelsäryt valvottivat nekin. Olo on niin nuutunut, että alkaa ihan itkettää.
Jos tällainen kuvaus kuulostaa tutulta ja olet yli 40-vuotias nainen, saatat elää parhaillaan vaihdevuosia.
Naistentautien erikoislääkärin ja kliinisen seksologin Leena Väisälän mukaan vaihdevuosien oireet ovat hyvin moninaisia.
Tavallisimpia vaivoja ovat limakalvojen kuivaminen ja oheneminen, kuumat aallot ja yöhikoilu. Yleisiä ovat myös univaikeudet ja mielialan vaihtelut. Lihaskivut ja nivelvaivat voivat niin ikään olla vaihdevuosien oireita.
Vaivat vaihtelevat yksilöllisesti. Yksi tuskin huomaa vaihdevuosia, mutta toinen tuntee ne joka solullaan.
Syytä oirehtimisen suureen vaihteluun ei tiedetä. Se kuitenkin tiedetään, että tupakointi, ylipaino, vähäinen liikunta ja runsas alkoholinkäyttö voivat pahentaa vaivoja entisestään.
“Oireet tosin voivat olla voimakkaat, vaikka eläisi terveellisesti. Vaihdevuodet eivät johdu elintavoista vaan estrogeenitason laskusta”, Väisälä huomauttaa.

ESTROGEENISTA APUA
Vaihdevuodet eivät ole sairaus, mutta niiden aiheuttamia vaivoja voi kuitenkin koettaa helpottaa.
Kotikonsteja ovat esimerkiksi kylmät suihkut, runsaan kahvinjuonnin ja voimakkaasti maustettujen ruokien välttäminen sekä hiostavien tekokuituvaatteiden jättäminen kaappiin.
Moni etsii vaivoihinsa apua luontaistuotteista, akunpunktiosta tai luonnon omista kasviestrogeeneista, kuten soijasta. Leena Väisälän mukaan näiden hoitokeinojen teho on enintään 30-40 prosenttia eli sama kuin lumevaikutus.
“Jos oikein uskoo, niin kyllähän näillä konsteilla voi jotain vaikutusta olla. Tiede ei ole pystynyt todentamaan rohdosvalmisteiden, soijan tai akupunktion tehoa.”
Luontaishoitojen sijaan Väisälä neuvoo käyttämään estrogeenivalmisteita. Ne ovat ainoa hoitomuoto, joka tutkitusti helpottaa vaihdevuosivaivoja.
Estrogeenivalmisteet sisältävät estradiolia, joka on sama hormoni kuin munasarjojen valmistama estrogeeni.
Paikallista limakalvoille tarkoitettua estrogeenihoitoa Väisälä suosittelee aivan

kaikille vaihdevuosia eläville tai ne jo ohittaneille naisille – koko loppuiäksi. Hoito pitää yllä limakalvojen kuntoa ja vähentää arkuutta.
Apteekit myyvät estrogeenivoidetta, puikkoja ja emätintabletteja ilman reseptiä.
Suun kautta nautittavina tabletteina tai ihon kautta geelinä, suihkeena tai laastarin avulla annosteltava estrogeenihoito sen sijaan ei aivan kaikille sovi. Hoitomuotoja ei suositella ainakaan naisille, joilla on kohonnut rintasyöpäriski. Tablettihoitoa ei suositella myöskään naisille, joilla on kohonnut riski saada laskimoveritulppa.
“Estrogeenitabletit, -geelit, -suihkeet tai -laastarit ovat paikallaan silloin, kun vaihdevuosioireet haittaavat elämää. Mitään lääkkeitä ei kuitenkaan kannata käyttää varmuuden vuoksi, sillä kaikilla lääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia”, Väisälä painottaa. Hän huomauttaa, että ikävien vaivojen kanssa ei kannata kärvistellä pitkään ilman apua. Jos hoitoa lykkää aina vain tuonnemmaksi, kestää myös vaivojen korjaantuminen pitkään.


MUISTA KALSIUM JA D-VITAMIINI
Estrogeenihoito voi tuoda suojaa myös sydän- ja verisuonitauteja vastaan, sillä hoito ehkäisee suonten kalkkeutumista.
Naishormonin tuotannon hiipuminen myös haurastuttaa luustoa, jolloin osteoporoosin riski kasvaa.
Osteoporoosia voi koettaa ehkäistä huolehtimalla riittävästä kalsiumin ja D-vitamiinin saannista sekä liikkumalla riittävästi.

Kyse olikin vaihdevuosista

”Peitto alas ja seuraavassa hetkessä ylös. Tällaista jumppaa tein vielä jokin aika sitten öisin. Ensin keskivartalo tuntui hohkaavan kuin pätsi, ja seuraavassa hetkessä tärisin horkassa. Pahimmillaan unet jäivät pariin tuntiin.
En ymmärtänyt, että kyse oli vaihdevuosista. Lämpöoireet ja säryt olivat minulle tuttuja fibromyalgian vuoksi. Kuukautisenikin olivat ja ovat yhä säännölliset.
Uutta oli se, että kuumuuskohtaukset tulivat pääasiassa öisin.
Lääkäritkään eivät osanneet epäillä vaihdevuosia.
Puolisoni pohti ensimmäisenä ääneen, voisiko unettomuuteni johtua tuloillaan olevasta menopaussista.
Viimein puoli vuotta sitten minulta mitattiin FSH-arvo. Hormonin korkea pitoisuus osoitti, että vaihdevuosiahan tässä eletään.
Aloin käyttää estrogeenivalmistetta, ja oireet helpottivat vähän. Kun gynekologi vielä nosti annostusta, uneni laatu parani selvästi.”

Vaihdevuodet numeroina

51-VUOTIAANA
Suomalaisen naisen kuukautiset loppuvat keskimäärin 51-vuotiaana. Normaaliksi vaihteluväliksi katsotaan, jos viimeiset kuukautiset tulevat 40–58-vuotiaana.
YKSI PROSENTTI
Noin yhdellä sadasta suomalaisnaisesta kuukautiset loppuvat ennen 40 ikävuotta. Tällainen ennenaikainen munasarjojen toiminnan hiipuminen luokitellaan sairaudeksi.
7,5 VUOTTA
Vaihdevuodet kestävät keskimäärin noin 7,5 vuotta. Oireet alkavat ja jatkuvat vuosia ennen ja jälkeen
viimeisten kuukautisten. Noin 15–20 prosentilla oireet jatkuvat yli 15 vuotta.
70–80 PROSENTTIA
Kuumat aallot ovat vaihdevuosien yleisimpiä oireita. Naisista noin 70–80 prosenttia tuntee välillä läkähtyvänsä kuumuuteen, vaikka muut ympärillä pitävät lämpötilaa aivan normaalina.

Asiantuntijana naistentautien erikoislääkäri Leena Väisälä

Pieni vaihdevuosisanasto

KLIMAKTERIUM
eli vaihdevuodet tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu.
MENOPAUSSI
merkitsee viimeisiä kuukautisia. Menopaussin ajankohta määritellään vasta jälkikäteen, sillä sen kriteeri on, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella ei ole ollut kuukautisia vuoteen.
PREMENOPAUSSILLA
eli esivaihdevuosilla tarkoitetaan varsinaista menopaussia edeltävää 5–10 vuoden ajanjaksoa. Tuona aikana kuukautiskierto muuttuu yleensä epäsäännölliseksi.
POSTMENOPAUSSI
puolestaan tarkoittaa menopaussin jälkeisiä vuosia, jolloin vaihdevuosioireet vähitellen helpottavat ja naishormoni estrogeenin tuotanto munasarjoista on loppunut.