Terveys

Teksti: Katja Tarnanen
Kuva: iStock

Huolena huumeruiskut

Julkisilta paikoilta löytyvät käytetyt huumeruiskut herättävät aika ajoin huolta. Kysyimme lääkäriltä, poliisilta, apteekkarilta sekä päihdehuollon työntekijältä, miten käytettyjä huumeruiskuja tulee käsitellä.

Kuinka toimia, jos löytää huumeruiskun vaikkapa puistosta?

− Käytettyjä huumeruiskuja ja neuloja voi ensisijaisesti palauttaa terveysneuvontapisteisiin tai apteekkeihin. Lisäksi esimerkiksi eri puolilta Helsinkiä löytyy 35 huumeruiskuille ja neuloille erikseen tarkoitettua roskista. Ne ovat tummia metallilaatikkoja, jotka tunnistaa pyöreästä ruiskun mentävästä aukosta sekä isosta tarrasta, josta käy ilmi, että kyseessä on ruiskujen keräysastia, kertoo johtava sosiaaliohjaaja Linda Brown ja osastonhoitaja Elli Peltola Helsingin kaupungin Terveys- ja päihdepalveluista.

− Nosta ruisku tai neula sen muoviosasta varovasti pihdeillä tai vähintään nenäliinan avulla, mieluiten suojahanskat kädessä. Laita ruisku suljettuun astiaan.

Millä tavalla ruiskut kannattaa toimittaa apteekkiin?

− Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteestä ja pakkaa ne niin, että ne eivät pistä ketään.
Lasipurkki, muovipullo tai tyhjä maitotölkki kiinni teipattuna käyvät tarkoitukseen hyvin.

− Apteekissa voi olla sisääntulon yhteydessä lääkejätteen palautuspiste, jossa on yleensä oma erillinen luukku ruiskuille ja neuloille. Ellei tällaista näy, kysy neuvoa apteekin henkilökunnalta. He opastavat jäteastialle tai ottavat vastaan pakatut jätteet ja vievät ne apteekin omiin astioihin odottamaan kuljetusta ongelmajätelaitokselle, apteekkari Harri Rehnberg Kuopion Päivärannan apteekista kertoo.

Kuinka lasta voisi ohjeistaa siltä varalta, että hän törmää pihaleikeissä huumeruiskuun?

− Kannattaa ohjeistaa asiallisesti, kuten muistakin terävistä tavaroista puhuttaessa. Sano lapselle, että hän ei saa itse koskea neulaan eikä ruiskuun; siitä pitää tulla kertomaan aikuiselle, joka voi sitten kerätä sen talteen, Linda Brown neuvoo.

Jos lapsi on ohjeista huolimatta koskenut ruiskuun, onko hän voinut saada tartunnan?

− Käytännössä puistoon jätetyissä neuloissa ei ole tartuntariskiä tai se on hyvin, hyvin pieni. Pelkkä kosketus neulaan ei aiheuta tartuntariskiä, vaan neulan olisi pistettävä ihon tai limakalvon läpi, osastonylilääkäri ja infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila HYKS tulehduskeskuksesta kertoo.

− Niin sanotuista puistoneuloista ei ole tavattu maailmassa HIV-tartuntoja. C-hepatiittitartunta on erittäin epätodennäköinen. B-hepatiittitartunta on teoriassa mahdollinen, mutta erittäin epätodennäköinen. Kaikki nämä virukset tuhoutuvat varsin nopeasti, kun veri kuivuu neulaan. Esimerkiksi HIV-tartunnan riski sairaalassa neulanpistotapaturmassa on ollut 0,3 prosenttia, toisin sanoen alle yksi sadasta HIV-positiivisesta neulanpistotapaturmasta on johtanut infektioon. Vastaavasti C-hepatiittitartunnan riski sairaaloissa neulanpistotapaturman jälkeen on ollut noin 1,8 prosenttia ja B-hepatiitin 1−30 prosentin välillä riippuen lähdepotilaan viruksen määrästä. Mainitut tapaturmat ovat sattuneet yleensä välittömästi lähdepotilaan toimenpiteen ääressä.

Mitä jos huumeruiskun neula on kuitenkin päässyt pistämään?

Ensihoidoksi ihoalue kannattaa pestä huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä. Kohtaa ei saa puristella eikä imeskellä. Sitten kannattaa olla yhteydessä omaan terveysasemaan.

− Suosittelemme ottamaan B-hepatiittirokotuksen. Terveysasemalla harkitaan seurantanäytteet ja muut toimenpiteet tilanteen mukaan, Veli-Jukka Anttila kertoo.

− Jos ruiskussa on ollut runsaasti verta ja se on tyhjentynyt kehoon, on syytä kysyä neuvoa keskussairaalan infektiolääkäriltä pikaisesti.

Onko poliisi kiinnostunut julkisilta paikoilta löytyvistä huumeruiskuista?

− Poliisia asia kiinnostaa vain siinä tapauksessa, kun käytettyjä huumeruiskuja löytyy viikkoja tai kuukausia samoilta paikoilta. Tällöin asiasta kannattaa ilmoittaa poliisille sähköpostilla, jotta voimme lähettää paikalle partioita rauhoittamaan tilannetta, rikosylikomisario Kari Niinimäki Helsingin poliisista sanoo.

Lyhyesti

  • Neuvo lasta kertomaan löytyneestä huumeruiskusta aikuiselle.
  • Älä laita huumeruiskuja roskikseen, sillä se voi pistää roskiksen tyhjentäjää.
  • On harvinaista saada hepatiitti- tai HIV-tartunta käytetystä neulasta.
  • Koske ruiskuun nenäliinalla tai hanskoilla.
  • Apteekeissa huumeruiskut hävitetään asianmukaisesti.
  • Jos joudut kosketuksiin huumeruiskun veren kanssa, ota pikimmiten yhteyttä terveysasemaasi.

Lue lisää

 Irti huumeista