Terveys

Teksti: Helen Moster
Kuva: Getty Images

Hiivatulehdus: näin tunnistat, hoidat ja ehkäiset

Hiivatulehdus on kiusallinen, tyypillisesti naisten vaiva. Hiivatulehduksen tavallisimpia oireita ovat kutina, limakalvon tulehtuminen ja valkovuoto.

Hiivasienitulehdus, yleisemmin hiivatulehdus tai hiiva, on kiusallinen vaiva. Hiivatulehdusta voi esiintyä emättimessä, iholla, suussa ja peräaukossa. Sitä voi esiintyä myös miehen siittimessä.

Oululainen gynekologi, professori Jorma Heikkinen on hoitanut lukemattomia hiivasienipotilaita vastaanotollaan. Hän kertoo, miten usein toistuvaa vaivaa voi hoitaa ja ehkäistä.

Mikä hiivatulehdus on? Miten sen tunnistaa?

– Hiivatulehdus on tavallisin naisen intiimialueen tulehdus. Normaali hiivasienikasvusto on lisääntynyt voimakkaasti, mikä johtaa kutinaan ja emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvon ärtymiseen ja tulehtumiseen. Tulehduksen aikana ilmaantuu myös ryynimäistä valkovuotoa, joka on tyypillisesti hajutonta. Sen tunnistaa lähinnä kutinasta.

Mikä aiheuttaa hiivatulehduksen?

– Hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni. Lukuisat syyt voivat laukaista infektion. Tavallisin syy lienee lähiaikoina käytetty antibioottihoito, mikä on tuhonnut normaalibakteerikasvustossa olevat tasapainottavat tekijät siinä määrin, että hiiva on päässyt valloilleen. Myös verensokerin nousu voi aiheuttaa hiivainfektion. Liiallinen pesu ja runsas vedessä oleskelu esimerkiksi lomamatkalla ovat usein laukaisevia tekijöitä.

Voiko hiivatulehdusta ehkäistä ennakolta?

– Ennaltaehkäisy ei ole ihan yksinkertaista erityisesti niillä henkilöillä, joilla on siihen taipumus. On vältettävä liiallista pesua ja runsasta makean syöntiä. Jatkuvasta pikkuhousunsuojien käytöstä pitäisi päästä eroon, samoin muodista, että alapää ajellaan paljaaksi. Häpykarvoituksen tarkoitus on suojella ulkosynnyttimiä. Kannattaa käyttää ilmavia vaatteita.

Miten hiivatulehdusta hoidetaan?

– Oireiden ilmaantuessa apteekista saatavat paikallishoitotuotteet usein hoitavat oireen. Esimerkiksi Canesten Kombista on saatavilla sekä emätinpuikko että emulsiovoide. Hoidon pituudeksi riittää useimmiten 5–7 vuorokautta. Jos oire pitkittyy, lääkärin apu on tarpeen. Määrään potilaille tulehdukseen yleensä yhden suun kautta otettavan flukonatsoli-kapselin* ja paikallisen salvan, esimerkiksi Daktacortin, jossa on hiivaa tappavaa lääkeainetta sekä pieni määrä hydrokortisonia. Hoito on yleensä onnistunut näillä keinoin hyvin.

Tarttuuko hiivatulehdus mieheen?

– Tartuntavaaraa on pohdittu kautta aikojen. Tavallinen käytäntö on, että miestä ei hoideta, jos hänellä ei ole oireita terskassa. Jos ärsytystä ilmenee, sitä voidaan hoitaa Daktacort-salvalla. Yhdyntäkielto ainakin hoidon ajan on tarpeen, jotta infektio ei uusisi ja jatkuisi. Moni nainen hoidattaa hiivaa 5–10 kertaa juuri siksi, ettei anna limakalvojen parantua rauhassa.

Miksi hiivatulehdukset ovat niin yleisiä?

– Olemme totuttaneet itsemme pesemisruljanssiin. Alapäätä suihkutellaan jatkuvasti, mikä takaa sen, että ihon normaali bakteerikasvusto häiriintyy. Kun limakalvo ärtyy ja haavautuu, hiiva saa hyvät elinolot.

*Flukonatsoli-kapseli on mahdollista ostaa apteekista myös ilman reseptiä, jos vaiva on aiemmin lääkärin toimesta todettu.