Terveys

Teksti: Juho Paavola
Kuva: Antti Vettenranta

Jalkavoiteet testissä

Apteekin jalkavoiteet tehoavat kovettumiin hyvin ja hellästi, kun niitä vain jaksaa käyttää tarpeeksi kauan. Juhan testaamat tuotteet sopivat myös diabeetikoille.

Pitäisikö kaivaa hiekkapaperi esille? Vai olisiko paras työkalu karheateräinen viila tai kenties mattopuukko? Kuivahtanutta juustoa muistuttavat kantapäät ja jalkojen kovettumat vaivaavat jossakin vaiheessa lähes jokaista meistä miehistä, ja myös lukuisia naisia.

– Meiltä kysytään apua jalkapulmiin päivittäin. Jalkojen kovettumista noin 70 prosenttia johtuu huonoista kengistä, farmaseutti Antero Cederberg Kipparlahden apteekista kertoo.

Paras apu löytyy, tietenkin, apteekin hyllyltä. Jalkojen hoitaminen kannattaa aloittaa niille tarkoitetuilla perusvoiteilla, kuten Eucerinin Repair Foot Cremellä tai CCS:n Jalkavoiteella. Niiden teho perustuu karbamidiin, joka kostuttaa ihoa ja sitoo siellä jo lymyävää kosteutta.

– Jalkojen hoito toimii parhaiten kuuriluonteisesti. Mies tekee usein sen virheen, että hylkää tuotteen, jos se ei toimi heti. Tällaisia tuotteita pitää kuitenkin jaksaa käyttää parisen viikkoa.

Levitä tuotteita jalkojen iholle aamuin ja illoin. Kannattaa käydä ennen rasvailua suihkussa tai ainakin pestä jalat. Vaikutusta voi lisätä vetäisemällä jalkaan voiteiden levityksen jälkeen puhtaat sukat, jotka ehkäisevät myös liukastumisvahinkoja matkalla sohvalta jääkaapille.

Rasvakuuri todellakin pehmentää jalkojen ihoa. Hoidetut jalat alkavat myös vaivihkaa kohottaa itsetuntoa ja luoda varmuutta askeleeseen, mieleen ja hymyyn.

– Naisten jalat näkyvät esimerkiksi kesäkengissä, joten he myös osaavat hakea jalkojenhoitoon miehiä enemmän apua. Miehillekin voisi tehdä joskus hyvää istua jalkahoitoon ja vain nauttia hetki olostaan. Ei se pahaa tee, Cederberg innostaa.

Jos kovettumat ovat äityneet pahoiksi, voiteiden käyttöön voi yhdistää raspin tai apteekeista saatavan patterikäyttöisen hiomalaitteen hyödyntämisen. Mekaanisessa ihonhoidossa maltti on valttia, sillä rikkoutuessaan iho altistuu helposti tulehduksille.

Eucerin Repair Foot Creme, 100 ml, 15,30 euroa

Tuotteen luvataan kostuttavan jalkojen ihoa ja korjaavan halkeamia, kunhan ainetta malttaa käyttää kaksi viikkoa. Testin perusteella tuotetta on miellyttävä käyttää. Valmistaja huomauttaa alfahydroksidihapon altistavan auringossa palamiselle.

Plussat
  • Voide imeytyy nopeasti. Ei jätä iholle laardimaista fiilistä.
  • Hyvin levittyvää ainetta on helppo levittää iholle.
  • Ilmeeltään yksinkertaisen purkin muotokieli henkii 
tehokkuutta.
  • Voide on hajusteeton ja väriaineeton, jotta ihoärsytysten ja allergioiden vaara olisi mahdollisimman pieni.
Miinukset
  • Tuoksuttomuus henkii lääkemäisyyttä, hoitohetki ei siksi tunnu ylelliseltä.
CCS Jalkavoide, 175 ml, 16,50 euroa

Lääkäreiden kanssa yhteistyössä kehitetty CCS-jalkavoide toimii tuotelupauksen mukaan tehokkaasti jalkojen kovettumia ja kuivumia vastaan sekä virkistää jalkojen ihoa eukalyptusaromillaan. 28 % rasvaa sisältävä voide vaatii kärsivällisyyttä imeytyäkseen, mutta jättää raikkaan vaikutelman.

Plussat
  • Eukalyptuksen tuoksu luo kylpylämäisen tunnelman 
arkiseen hemmotteluhetkeen ja raikastaa jalkoja.
  • Paksu ja rasvainen koostumus luo kuvan tehokkuudesta.
  • Isohko purkki kestää aikaa ja runsaitakin turautuksia.
Miinukset
  • Rasvainen voide ottaa aikansa imeytyäkseen ihoon.
  • Pakkauksen sinertävä väri luo mielikuvan viilentävästä 
tunteesta, mutta muutoin pakkaus muistuttaa kipu- tai 
suihkugeelipakkausta.
Testaaja

Avainapteekkien tuotteita avoimin mielin ja omalla tyylillään kokeileva Juha on kolmekymppinen, työssäkäyvä perheenisä. Hänen elämänsä on melkoisen kiireistä ja kuluttavaa. Juha karsastaa komeudenhoitovinkkejä, mutta haluaa kyllä tuoksua hyvältä ja pitää ihonsa kimmoisana.