Terveys

Teksti: farmaseutti Elina Helkamäki-Tammelin
Kuva: John Salinero

Kannattaako yskää hoitaa yskänlääkkeellä?

Pitkittynyt yskä vaatii muitakin hoitokeinoja kuin yskänlääkkeen.-Jos yskä jatkuu useamman viikon, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Yskä ei ole itsenäinen sairaus vaan oire jostakin sairaudesta, joka tulee hoitaa. Yleisimmin yskää aiheuttaa ylähengitystietulehdus eli flunssa. Flunssayskä paranee yleensä parissa viikossa, eikä sen hoidossa pelkästä yskänlääkkeestä ole merkittävää hyötyä. Flunssan oireiden hoitoon on saatavilla useita erilaisia valmisteita, joiden oikeasta käytöstä saat ohjeet apteekistasi. Alle kuusivuotiaille lapsille reseptittä saatavia yskänlääkkeitä ei yleensä suositella.

Joskus hengitystieinfektion jälkeen yskä ”jää päälle”. Tällöin syynä on usein jokin flunssan jälkitauti, tavallisimmin poskiontelotulehdus, jolloin nenästä takanieluun valuva erite ärsyttää kurkkua ja saa aikaan yskää. Tällöinkin on syytä hoitaa taustalla oleva tulehdus, eli tukkoinen nenä ja poskiontelot kuntoon. Mikäli yskä haittaa merkittävästi elämää, voidaan oireenmukaisena hoitona lisäksi käyttää yskänärsytystä hillitsevää yskänlääkettä. Yskää voi aiheuttaa myös astma, joka saattaa alkaa infektion jälkeen itsepintaisena jatkuvalla yskällä. Myös refluksitauti voi aiheuttaa yskää. Yskä katsotaan pitkittyneeksi, jos se on kestänyt yli kahdeksan viikkoa. Jos yskä jatkuu pitkään tai siihen liittyy hengenahdistusta tai veriysköksiä, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.