Terveys

Teksti: Niina Kellinsalmi
Kuva: Antti Vettenranta

Kovettuvat kantapäät kuntoon

Kovettuvatko kantapääsi? Pehmeän askeleen saat päivittämällä jalkojenhoitorutiinisi ja tarkistamalla kenkiesi kunnon.

Säännöllinen jalkojen hoito ehkäisee jalkavaivoja.

– Kovettuminen on jalkojen ihon suojamekanismi rasitusta vastaan. Paine, puristus ja hankaus esimerkiksi kengässä altistavat kovettumille, farmaseutti Taru Maanpää Helsingin Kipparlahden apteekista sanoo.

Kosteus- ja jalkavoiteet hoitavat sekä ehkäisevät kovettumia. Perusvoiteet sopivat koko perheelle. Jalkavoiteissa on puolestaan pehmentäviä aineita, kuten maito- tai salisyylihappoa ja ureaa eli karbamidia. Kantapään paksu iho vaatii rasvapitoista voidetta. Kuivaihoisille sopivin on keramideja sisältävä voide. Voiteet imeytyvät parhaiten jalkakylvyn pehmittämiin jalkoihin.

Tarvittaessa myös jalkaraspilla voi poistaa kovettunutta ihosolukkoa, mutta rikkinäistä ihoa ei kannata raspata.

– Raspaus joka toinen viikko riittää. Tiheämpi raspaus kiihdyttää ihon puolustusmekanismeja, ja kovettumien synty voi nopeutua, Maanpää muistuttaa.

Kuorinta-aineen käyttö pari kertaa kuussa voi nopeuttaa jalkojen ihon pehmentymistä. Raspaus ja jalkavoiteen käyttö ajavat kuitenkin saman asian. Tehohoidoksi sopivat kuorivat hoitosukat, joilla jalat voivat pehmentyä kertahoidolla.

Kannattaa aina selvittää, mikä runsasta kovettumista aiheuttaa.

– Sopivat kengät ehkäisevät kovettumia. Huonot kengät hiertävät, aiheuttavat virheasentoja ja edelleen kovettumia, Taru Maanpää sanoo.
Päivittäiseen jalkojenhoitoon kuuluu jalkojen puhdistaminen vedellä tai miedolla saippualla sekä huolellinen kuivaaminen ja rasvaaminen. Pesu suojaa bakteerien ja sienten aiheuttamilta tulehduksilta. Varvasvälit kannattaa kuivata huolella ja jättää rasvaamatta, sillä kosteus altistaa hautumille ja infektioille.

Apteekissa neuvotaan sopivien jalkatuotteiden valinnassa ja annetaan ohjeita niiden käyttöön. Hoitotuotteita löytyy niin känsiin, syyliin, halkeamiin, jalka- ja kynsisieniin, rakkoihin kuin jalkojen virheasentoihinkin.

– Jalkatuotteiden sopivuus kannattaa tarkistaa aina farmaseutilta. Tarvittaessa ohjaamme asiakkaan jalkahoitajalle tai lääkäriin, farmaseutti Taru Maanpää sanoo.

Kokeile vaikka näitä

Footner Exfoliating Socks -kuorintasukat

Kertakäyttöiset sukat jalkojen ihon kuorintaan ja kovettumien poistoon. Sukka pehmentää jalan ihon yhden käyttökerran jälkeen ja vähentää halkeamia. Ei ärtyneelle, herkälle, rikkinäiselle tai sairaalle iholle. Pakkauksessa on yksi pari. 30,90 e

CCS Jalkakylpysuola

Pehmentää kuivia ja karheita jalkoja sekä kovettumia. Karbamidisuola sitoo kosteutta pehmentäen ihoa. Virkistää ja raikastaa rasittuneita jalkoja. Hajusteeton. Sopii myös kylpysuolaksi. 310 g, 10,70 e

Scholl-moottoriraspi timanttiterällä, Velvet Smooth with Diamond Crystals

Timanttikiteet raspirullassa tehostavat jälkeä. Paristokäyttöinen. Turvapysäytys liiallisen paineen ehkäisemiseksi. Vaihdettava raspirullapää, mukana paristot. 41,10 e

Eucerin Repair Foot Creme 10 % Karbamid+Lactate -jalkavoide

Kuiville ja erittäin kuiville jaloille sekä halkeilleille kantapäille. Kosteuttaa ja pehmentää ihoa tehokkaasti. Sisältää luonnollisia kosteuttajia. Hajusteeton. 100 ml, 15,20 e