Terveys

Teksti: Kaisa Haki
Kuva: Riina Peuhu

Selkäydinkanavan ahtauma


TO S I TA R I NA
Selkäydinkanavan ahtauma teki Johanna Merilaidan elämästä tukalaa. Leikkauksen jälkeen jalat kantavat taas, ja elämään on palannut ilo. ”Kuin olisi paristot vaihdettu.”

Johanna Merilaita näyttää kännykästään kuvan, jossa alaselän leikkaushaava on kiinnitetty neljällätoista haavahakasella. Kuvanottohetkestä on yli vuosi aikaa, ja haava arpeu-tunut. Heinolalainen Merilaita, 57, puuhailee nyt kotonaan asioita, jotka ennen leikkausta olivat käyneet hankaliksi: hän istuu ja kävelee vaivattoman oloisesti ja kumartuu välillä pöyhimään hiillosta leivinuunissa.

MERILAITA MUISTAA,
miten hän keväällä 2020 oli menossa auttamaan sisarentytärtään muutossa. Autossa istumisen jälkeen hänen jalkansa eivät tahtoneet kantaa ollenkaan.
”Tuo ei ole normaalia”, sisko totesi hänelle silloin. Liikunnallinen Merilaita oli joutunut jo jättämään vauh-dikkaat jumpat ja kävelylenkit sikseen. Alaselkäkipu ja kävelemisen vaikeudet olivat vaivanneet jo kuukausien ajan.
”En päässyt ylös sängystä enkä vessanpöntöltä. Mieheni piti auttaa minulle sukat jalkaan. Kävely oli katkonaista. Välillä jalka vain läpsyi, kun yritin ottaa askelia”, Merilaita kuvailee.
Myös rakas moottoripyöräharrastus kävi miltei mah-dottomaksi. Merilaita ei pystynyt enää ajamaan itse. Vain lyhyet etapit puolison kyydissä onnistuivat.

MERILAITA SINNITTELI
turhankin pitkään särkylääk-keiden, kyynärsauvojen ja tukivyön turvin ennen kuin meni lääkäriin. Hän oli vuosia aiemmin joutunut jäämään sairauseläkkeelle vanhemman rikoskonstaapelin työs-tä rintarankaongelmien sekä olkapäävamman vuoksi. Kipujen kanssa elämiseen jollakin tapaa tottui.
”Minulla on korkea kipukynnys ja myös taipumusta sivuuttaa omat vaivat”, hän toteaa.
Magneettikuvissa selvisi, mikä oli vikana. Selkä-ydinkanava oli ahtautunut lannerangan nikamien välissä ja puristi selkäydintä. Ahtaumat aiheuttivat kipua ja vaikeuttivat alaraajojen toimintaa.
”Otin iloiten vastaan tiedon leikkausjonoon pää-systä. Ajattelin, että jos tälle voi jotakin tehdä, niin jes!”
Selkäydinkanavaa avartava leikkaus tehtiin tammi-kuussa 2021 Päijät-Hämeen keskussairaalassa.

Merilaidan koko perhe harrastaa moottoripyöräilyä. Selkäleikkauksen jälkeen Johanna on ilokseen pääs-syt jälleen har-joittelemaan ajoa trial-pyörällä.

OLI HYVÄ,
että fysioterapeutti oli antanut ohjeita kotiin jo etukäteen. Kumartuminen ja kiertoliikkeet olivat leikkauksen jälkeen aluksi kiellettyjä, joten Merilaidan piti miettiä tarkkaan esimerkiksi tek-niikka, jolla sängystä noustaan.
”Sain kotiin pihdit tavaroiden noukkimista varten sekä välineen, jolla sain vedettyä sukat jalkaan”, hän kertoo.
Kuntoutuminen alkoi sängyssä tehtävin pienin har-joittein, jotka vahvistivat syviä vatsalihaksia. Kävele-mään piti nousta heti, istumista piti välttää. Merilaita teki ensimmäiset kävelylenkkinsä autotallin ympäri. Pieni mäennyppylä omalla pihalla tuntui aluksi mah-dottoman jyrkältä.
Onneksi huushollissa asustaa myös 13-vuotias Lumi-kissa, joka leikkauksen jälkeen piti emäntäänsä liikkeellä.

”Kissa on syy nousta ylös! Vähintäänkin on noustava laittamaan sille ruokaa ja tehtävä sille lumeen polku. Muuten se ei suostu ulkoilemaan”, Merilaita kertoo.

LEIKKAUKSEN VAIKUTUKSET
alkoivat tuntua to-den teolla parin kuukauden kuluttua. Oli ihanaa pys-tyä viimeinkin nukkumaan paremmin ja tekemään harjoitteet, joita fysioterapeutit antoivat. Merilaidasta tuntui, että virtaa riitti nyt vaikka mihin.
”Kuin olisi vaihdettu paristot”, hän nauraa.
Kun hän viime kesänä pystyi jälleen nousemaan trial-moottoripyöränsä selkään ja ajamaan maastossa, tuli itku silkasta ilosta.
”Trial on taitolaji, jossa ajetaan seisten. Se on hyvää harjoitusta keskivartalon lihaksille ja tasapainolle”, hän kertoo.
Muutenkin Merilaita pitää hyvää huolta kunnostaan. Viikoittain on sekä selkäyhdistyksen ohjattu kuntosa-livuoro että kansalaisopiston fascia method -jumppa, ja lisäksi hän jumppaa omatoimisesti kotona.

ILOISET ASIAT
ovat palanneet elämään yksi toisen-sa perään. Merilaita kuvailee, miten hienoa on päästä jälleen huoltojoukkoihin, kun perheen miesväki ajaa endurokisoissa. Hän haaveilee jo kesän puutarhatöistä ja moottoripyöräreissuista. ”Asiat ovat nyt ihanasti.”

SELKÄYDINKANAVAN AHTAUMA
● Selkäydinkanavan ahtauma eli spinaaliste noosi on tila, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkä­ydinkanava ahtautuu ja puristaa selkäydin kanavassa olevia hermoja.
● Ahtaumaa esiintyy useimmiten lannerangassa, joskus myös kaularangassa. Vaivan syynä ovat yleensä iän aiheuttamat rappeumamuutokset.
● Tyypillisiä oireita ovat jalkojen puutuminen ja voimatto­muus sekä kävellessä paheneva alaselän ja jalkojen kipu.
● Ahtaumaoireita voidaan hoitaa tulehduskipulääk­keillä, tukiliivillä, liikunnalla ja fysioterapialla. Ahtauman
avartaminen leikkauksella on tarpeen, jos kipu on sietämätöntä tai oireet haittaavat elämää huomattavasti. Leikkaustarve todennetaan magneettikuvauksen avulla.

Lähteet: Duodecimin Terveyskirjasto, Selkäliitto