Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Nelli Ahosola

Naisten ja miesten vitamiinit

Naisen vitamiinitarve vaihtelee eri elämänvaiheissa, kuten raskauden aikana ja vaihdevuosien jälkeen.
Miehellä vaikuttavat eniten elintavat.

HEDELMÄLLISESSÄ IÄSSÄ FOOLIHAPPOA
Naiset ja miehet tarvit-sevat yhtä paljon fooli-happoa. Raskauden ja imetyksen aikana nais-ten foolihapposuositus kuitenkin kasvaa. Hedel-mällisessä iässä oleville on foolihappovalmisteen lisäksi tarjolla monivita-miinivalmisteita, joissa on mukana tarpeellinen määrä foolihappoa.

RAUTAA NAISILLE
Runsaat kuukautiset ja raskausaika lisäävät raudan tarvetta. Neuvola ohjeistaa raskaana olevia, muilla raudan puutoksen syy on aina selvitettävä lääkärissä. Yleensä monivitamiineissakin on pieni määrä rautaa, mutta joskus tarvitaan myös erillisiä rautavalmisteita. Apua valintaan saa apteekista.

VAIHDEVUOSIEN JÄLKEEN KALSIUMIA
Kalsium on tärkeä luuston rakennusaine. Sen imey-tyminen heikkenee ikään-tymisen myötä. Erityisesti vaihdevuodet ohittaneet naiset saattavat tarvita terveellisen ruokavalion lisäksi kalsiumvalmisteen.

MAGNESIUMIA MIEHILLE
Luusto ja lihakset tarvitse-vat magnesiumia aineen-vaihduntaansa. Riittävän määrän saa terveellisestä ruokavaliosta, jossa on erityisesti kokojyväviljaa, siemeniä ja kalaa. Miehet tarvitsevat magnesiumia hieman enemmän kuin naiset.