Terveys

Teksti: farmaseutti Elina Helkamäki-Tammelin
Kuva: John Salinero

Syylä pois kotikonstein

Miten päästä syylistä eroon kotikonstein apteekkituotteiden avulla? Katso farmaseutin vastaus.

Miten voisin hoitaa itse pois syyläni?

Hoidon tavoitteena on syyläkudoksen poistaminen ja syyläviruksen tuhoaminen. Syylän käsitteleminen hoitotuotteilla saattaa käynnistää elimistön oman vasta-ainetuotannon ja nopeuttaa syylien katoamista. Syyliä voi hoitaa pehmentävillä laastarihoidoilla, kuten känsiäkin. Myös syylän jäädyttämiseen tarkoitettuja tuotteita on saatavilla itsehoitoon. Perinteisesti syyliä on hoidettu geeleillä tai liuoksilla, joissa on kuorivia ja syövyttäviä aineita , kuten salisyyli- ja maitohappoa. Nykyisin on saatavilla tehokkaampia happoja, jotka tuhoavat syyläkudoksen lähes kivuttomasti jo muutamassa viikossa.

Pese ja kuivaa iho. Hio syylää esimerkiksi kynsiviilalla, kunnes sarveistunut osa on irronnut. Sivele syylään sarveistumaa sulattavaa ja syylän kudosta syövyttävää happoa, mutta varo ettei ainetta joudu terveelle iholle.

Ympäröivän ihon voi suojata esimerkiksi sinkkipastalla tai huoparenkaalla. Voit myös valita tuotteen joka annostellaan tarkasti syylään. Jalkapohjassa oleva syylä voi tarvita lisäksi kevennyshoitoa esimerkiksi huoparenkaalla varsinkin, jos syylä aristaa kävellessä. Kevennys lievittää kipua ja painetta nopeuttaen samalla syylän työntymistä ulos. Kysy tuotekohtaisia käyttöohjeita apteekistasi.

Täsmätuote

Wartner Pro on kerran viikossa käytettävä lääkinnällinen laite käsi- ja jalkasyylien poistoon. Sisältää trikloorietikkahappoa.