Terveys

Teksti: Virve Järvinen

Tiedätkö verenpaineesi?

Kohonnut verenpaine voi olla pitkään oireeton. Hoitamattomana se saattaa tappaa.

Korkea verenpaine vahingoittaa verisuonia ja sydäntä. Se lisää sekä sydän- että aivoinfarktin vaaraa, ja onkin merkittävin yksittäinen aivoinfarktin riskitekijä. Aivoinfarktiin sairastuu joka vuosi reilu 14 000 ja menehtyy vajaa 5000 suomalaista. Joka neljäs sairastuneista on työikäinen, ja heistä lähes joka neljäs joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle.

Kohonnut verenpaine voi tehdä olon vetämättömäksi tai särkeä päätä. Suurin osa verenpainepotilaista ei kuitenkaan tiedä kohonneesta paineestaan, sillä se ei välttämättä oireile mitenkään. Nykyisen hoitosuosituksen mukaan ihanteellinen verenpaine on enintään 120/80 elohopeamillimetriä.

”Kohonnut verenpaine paljastuu vain mittaamalla, ja verenpaine olisi mitattava vuosittain. Säännöllistä seurantaa tarvitaan, jos lukemat ovat 140/90 tai enemmän. Noin 1,5 miljoonaa suomalaista ylittää tämän tason”, sisätautiopin dosentti Ilkka Kantola Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.

Verenpaineen mittaus kotona

Jotta verenpainemittarin lukema olisi luotettava, mittausta edeltävänä puolituntisena ei kannata juoda kofeiinipitoisia juomia. Fyysinen aktiivisuus nostaa hetkellisesti verenpainetta, ja siksi on hyvä istua kymmeneksi minuutiksi ennen mittausta.

Jos tilanne lääkärin vastaanotolla jännittää, verenpainemittarin lukemat ovat todellisia korkeampia. Tällöin mittaus kannattaa tehdä kotona. Validoidut mittarit ovat luotettavia.

Kotona sopiva hetki verenpainemittaukseen on aamulla puoli tuntia–tunti heräämisen jälkeen – mielellään aina samaan aikaan. Jos käyttää verenpainelääkettä, mittaus tehdään ennen lääkkeenottoa.

Verenpaineen omahoito

Kohonnutta verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti elintapamuutoksilla, joista tärkein on suolan vähentäminen. Painonhallinta, liikunta ja alkoholin käytön kohtuullistaminen alentavat ja ehkäisevät korkeaa verenpainetta. Elintapamuutokset näkyvät useimmilla jo parissa kuukaudessa.

Lääkitystä tarvitaan, kun elintaparemontti ei auta tai yläpaine on yli 160 mmHg ja alapaine yli 100 mmHg. Jos henkilöllä on muita sydän- ja verisuonitautien riskejä, lääkehoitoa tarvitaan, vaikka verenpaine olisi matalampi.

”Lääkehoito ei sulje pois terveellisiä elämäntapoja. Yhdessä ne voivat vaikuttaa siten, että lääkkeen määrää voidaan vähentää tai myöhemmin luopua siitä kokonaan.”