Terveys

Teksti: Eeva Louko
Kuva: Gettyimages

Tunnista eteisvärinä

Jopa neljäsosa suomalaisista sairastuu eteisvärinään elinaikanaan. Suomalainen älypuhelinsovellus CardioSignal tunnistaa eteisvärinän vaikka omalta kotisohvalta käsin.

Eteisvärinä on yleisin sairaalahoitoa vaativa rytmihäiriö. Yli 40-vuotiaista joka neljäs kokee eteisvärinän jossain elämänsä aikana. Ikä lisää riskiä sairastua: yli 75-vuotiaista yksi kymmenestä sairastaa sitä kohtauksittain tai pysyvästi. Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa kohonnut verenpaine, läppävika, sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti. Myös ylipaino ja diabetes lisäävät riskiä sairastua.

Eteisvärinän tunnistava uusi kotimainen kännykkäsovellus CardioSignal pyrkii tunnistamaan eteisvärinän ennaltaehkäisevästi. Sovelluksen kehittäjiin kuuluva kardiologi ja Precordior-yrityksen toimitusjohtaja Juuso Blomster kertoo, miksi eteisvärinän kiinni saamiseksi lähdettiin kehittämään älypuhelimilla toimivaa ratkaisua.

Miksi eteisvärinän havaitsemiseen kehitettiin älypuhelinsovellus?

– Turun yliopistollisen keskussairaala TYKS:n sydänkeskuksessa käynnistettiin tutkimusprojekti vuonna 2012, jossa tutkittiin sensoreita ja sitä, miten niillä voidaan mitata sydämen toimintaa. Löydösten seurauksena perustettiin CardioSignal-sovellusta kehittävä yritys vuonna 2016.

– Eteisvärinä valikoitui sairaudeksi, koska se on yleisin sairaalahoitoa vaativa rytmihäiriö. Yli sata tuhatta suomalaista sairastaa eteisvärinää. Eteisvärinä on usein oireeton. Muista rytmihäiriöistä poiketen eteisvärinä on vaarallinen oireettomanakin, sillä se on merkittävin yksittäinen aivoverenkiertohäiriöiden aiheuttaja.

Miksi eteisvärinä on niin tärkeää huomata ajoissa?

– Eteisvärinä ei ole välittömästi hengenvaarallinen rytmihäiriö, mutta se lisää toistuessaan ja pitkittyessään merkittävästi riskiä aivoverenkierron häiriöihin kuten aivoinfarktiin. Eteisvärinän vuoksi sydämen vasempaan eteiseen muodostuu herkästi verihyytymä, joka irrotessaan voi lähteä liikkeelle – ja kulkeutua aivovaltimoihin ja tukkia ne. Vuonna 2010 arvioitiin, että yhden aivoinfarktin kustannukset ovat yhteiskunnalle Suomessa lähes 90 000 euroa. 

– Eteisvärinän hoito keskittyy nykyisellään komplikaatioiden hoitoon, koska terveyden­hoitojärjestelmällä ei ole hyviä menetelmiä, jolla seurata sydäntä ja ennakoida tilanteita. Paljon resursseja menee aivohalvausten hoitoon sekä potilaiden kuntouttamiseen. Yrityksemme tavoitteena on kääntää tämä ennaltaehkäiseväksi terveydenhuolloksi, jolloin saavutetaan yksilön ja yhteiskunnan kannalta merkittäviä etuja. 

Onko CardioSignal-sovelluksen teknologia luotettava?

–  Merkittävin ero CardioSignalissa verrattuna muihin markkinoilla oleviin sovelluksiin on se, että se mittaa suoraan rintakehältä sydämen päältä. Markkinoilla on älykelloja, jotka mittaavat ranteen sykkeestä sydämen toimintaa. Tutkimuksien kautta tiedämme, että sydämen lyönnin yksityiskohdat eivät vastaavasti ole mitattavissa ranteesta tai sormesta.

– CardioSignal mittaa sydämen toimintaa yli 95 prosentin tarkkuudella. Se on viranomaisten arvioima ja hyväksymä lääkinnällinen laite. Puhelin­sovellus on  perinteistä lääkinnällistä laitetta edullisempi. Sovellus on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää. Se toimii napin painalluksella ja kertoo tuloksen minuutissa.

Lyhyesti:

  • Jopa neljäsosa ihmisistä sairastuu eteisvärinään elinaikanaan.
  • Eteisvärinä on yleisin sairaalahoitoa vaativa rytmihäiriö.
  • Eteisvärinä on vaarallinen oireettomanakin, sillä varsinkin hoitamattomana se lisää esimerkiksi aivoinfarktin riskiä.
  • Cardiosignal mittaa sydämen  toimintaa yli 95 prosentin tarkkuudella.
  • Sovellus on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi käyttää. Se toimii napin painalluksella.
  • Jos havaitset eteisvärinän, hakeudu lääkäriin jatkotutkimuksiin.

Lähteet: Duodecim, Käypä hoito, Sydän.fi