Terveys

Teksti: Eeva Lauronen
Kuva: Fotolia

Vältä vatsatauti matkalla

Muista ainakin nämä asiat matkalle lähteissä, jos haluat välttyä vatsavaivoilta.

Matkaummetus ja turistiripuli ovat matkailijan yleisimpiä vatsavaivoja. Oireita aiheuttavat esimerkiksi ruokavalio, päivärytmi, kuitujen puute ja bakteerit.

Muista nämä ennen matkaa

Ennen matkaa kannattaa matkasuunnittelmien tekemisen lisäksi muistaa erilaisten vaivojen ennaltaehkäisy. Maitohappobakteerien ja probioottien kuuriluontoinen käyttö kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen matkaa sekä muistaa varata tarvittavat rokotukset matkaa varten jo hyvissä ajoin.

Muista nämä matkalla

Matkalla kannattaa kiinnittää huomiota hyvään käsihygieniaan ja laukussa onkin hyvä pitää esimerkiksi käsidesiä, jotta eväiden nauttiminen käy ilman huolta vaanivasta vatsataudista. Myös ruoan oikeanlaiseen valmistukseen on syytä kiinnittää huomiota.

Turistiripulin vältää parhaiten, kun tietää mitä syö. Herkkävatsaisen on syytä pitää yllä matkallakin säännöllistä ateria- ja unirytmiä. Vatsan toiminnan vuoksi on tärkeä syödä riittävästi kuitua – mukaan pakattu lääkekuitu auttaa. On hyvä myös juoda riittävästi nesteitä ja välttää liiallista alkoholin käyttöä. Myös liikunta sekä säännölliset wc-käynnit edistävät vatsan terveyttä.