Terveys

Apteekkikosmetiikka

Miten apteekissa myytävä kosmetiikka eroaa päivittäistavarakaupan kosmetiikasta?

Suomessa apteekkikosmetiikan osuus on noin puolet pienempi kuin muissa Pohjoismaissa. Keski-Euroopassa jopa joka neljäs kosmetiikkaostos tehdään apteekissa. Apteekkikosmetiikkan suosion odotetaan kasvavan myös Suomessa.

Suomalaiset ostavat apteekista paljon kosteusvoiteita. Ihonpuhdistusaineiden käyttö on meillä melko vähäistä, sillä Suomessa luotetaan vesijohtoveden puhtauteen. Keski-Euroopassa suositaan veden sijaan kasvoille ja vartalolle tarkoitettuja puhdistustuotteita.

Moni hakeutuu apteekkikosmetiikan pariin muualta ostetusta kosmetiikasta saadun allergisen reaktion tai yliherkkyyden takia. Apteekki koetaan luotettavaksi ostopaikaksi, josta löydetään omiin tarpeisiin sopivia tuotteita ja saadaan asiantuntevaa opastusta.

Mihin apteekkikosmetiikan suosio perustuu?

Suosio perustuu asiantuntemukseen, palveluun ja turvallisiin tuotteisiin. Apteekin henkilökunta on aina paikalla asiakasta varten ja tuntee myytävät tuotteet sekä vaihtoehdot niille. Päivittäistavarakaupoissa tätä palvelua ei aina saa.

Ketkä tyypillisesti ostavat apteekkikosmetiikkaa?

Apteekkikosmetiikkaa ostavat yleensä naiset, joilla on iho-ongelmia, yliherkkyyttä tai allergioita. Tällöin halutaan varmistaa tuotteiden turvallisuus ja saada asiantuntijalta neuvoa.

Osa kuluttajista ostaa apteekkikosmetiikkaa reseptilääkkeen hankkimisen yhteydessä. Esimerkiksi aknen hoidossa käytettävän Roaccutan-lääkekuurin kanssa on hyvä käyttää silmätippojen lisäksi kosteuttavaa kasvovoidetta ja huulirasvaa, koska lääkekuuri kuivattaa ihoa ja limakalvoja.

Eroaako apteekkikosmetiikan valmistus päivittäistavarakosmetiikan valmistuksesta?

Apteekkikosmetiikkaa tuottavat monet eri yritykset. Ne noudattavat valmistuksessa kukin omia prosessejaan. Jotkut apteekkikosmetiikkayritykset käyttävät tuotteidensa valmistuksessa lääketehtaan standardeja, koska samalla yrityksellä on myös lääketehdas. Yhteistä apteekkikosmetiikan tuottajille on pyrkimys välttää allergisoivia ja ärsyttäviä ainesosia sekä ylipäätään käyttää vain tunnettuja ja hyvin dokumentoituja ainesosia.

Kun tuotanto on lääketehdasstandardien mukaista, raaka-aineet ovat puhtaampia kuin kosmetiikkaa valmistavissa tehtaissa, joissa näitä standardeja ei noudateta. Voidemassa steriloidaan kuumentamalla se nopeasti ja sitten jäähdyttämällä pikaisesti. Tuotteet pakataan steriileissä olosuhteissa tuubiin, josta valo ja ilma eivät pääse läpi. Pakkausten korkit eivät päästä valoa tai ilmaa tuotteeseen.

Näin valmistetuissa tuotteissa ei tarvitse käyttää säilöntäaineita. Samalla päästään voidekoostumuksiin, joissa on vain 6–7 raaka-ainetta. Päivittäistavarakaupan kosmetiikassa raaka-aineita on keskimäärin 25.