Terveys

Näin kosteutat kuivan ihon

Kuiva iho kiristää, hilseilee ja kutiaa. Farmaseutti kertoo, miten kosteutat kuivan ihon.  

Iho suojaa elimistöä ulkoisilta tekijöiltä, auttaa sitomaan kosteutta ja ehkäisee veden haihtumista elimistöstä.

Ihotyyppejä on kolme: kuiva, normaali/sekaiho ja rasvainen iho. Ihotyyppiin vaikuttaa perimä, ikä, vuodenaika ja ilmasto.

Veden haihtumisesta estävä ihon rasvakerros sisältää keramideja. Atooppisilla ihmisillä ja iäkkäillä keramidien määrä ihossa on pienempi ja kosteutta pääsee haihtumaan ihosta. Kuiva iho tuntuu kiristävältä ja on ärsyyntynyt. Kuiva iho myös hilseilee ja kutiaa.

Kuivan ihon hoito

Kuivaihoisen kannattaa käyttää pesussa, saippuan sijaan, apteekista saatavia pesunestettä tai -voidetta. Apteekista saat myös erilaisia suihku- ja pesuöljyjä. Kuivaa ihoa hoidat päivittäisillä voiteluilla, voitele ainakin kahdesti päivässä.

Levitä aina pesun jälkeen iholle kosteudensitojaa sisältävää perusvoidetta. Apteekista löytyy myös keramideja sisältäviä voiteita, jotka korvaavat ihon keramidivajetta.

Jos et saa ihoa kuntoon päivittäisillä voiteluilla, voit hoitaa ihon tulehdusta kortisonivoiteella. Näitä voit käyttää pari kolme kertaa vuorokaudessa pari viikkoa.

Hakeudu lääkäriin jos sinulla on kova kutina, jos et saa ihosi kuntoon päivittäisistä voiteluista huolimatta tai et saa tulehdusta kuriin itsehoitokortisonivoiteilla.