Terveys

Teksti: Kalevi Rantanen
Kuva: Getty Images

Avantouinti ja muut kylmän hyödyt

Kylmyyden haitat voi kääntää hyödyksi ja huviksi.

Oikea kylmärasitus lisää hyvinvointia

Hukkalämpöä poistuu etenkin kylmässä. Fyysinen ponnistelu ei rasita kuten lämpimässä. Eräässä polkupyöräkokeessa polkijat väsyivät vähiten 11 ja eniten 31 asteen lämmössä. Avantouinnista nauttii Suomessa 150000 ihmistä. Tutkijat selvittelevät yhä kylmän veden vaikutuksia. Varmaa on, että avantouinti on normaalikuntoiselle ihmiselle vaaratonta.

Löydä omat kylmyysnautintosi

Yhdelle suloisen viileää, toiselle kaamean hyytävää. Avantouinti voi olla suuri nautinto siinä missä toinen karttaa jo ajatusta kylmään veteen menemisestä. Saksalaisessa tutkimuksessa mitattiin, miten lämpötila vaikuttaa kykyyn ratkaista matemaattisia ja kielellisiä sekä loogisia päättelytehtäviä. Miesten suoritukset paranivat lämpötilan laskiessa, naisten lämpötilan noustessa. 

Kylmä lievittää kipua

Nautinnollinen olo tulee myös silloin, kun kauhea kipu hellittää. Kylmä pienentää impulssin liikkumisnopeutta hermoissa ja rentouttaa lihaksia. Siksi kipukynnys nousee. Kivun lievittämisessä kylmähoito kuuluu lääkkeettömiin menetelmiin. Lääkärit suosivat sitä, koska kylmähoidoilla ei ole haitallisia sivuvaikutuksia. Liikuntavammojen ensihoidossa kylmyyttä käytetään yleisesti.

Lähteet: Duodecim, Ilmatieteen laitos, PLoS ONE, Tilastokeskus
add_filter( 'show_admin_bar', '__return_false' );