Terveys

Teksti: Tiina Rahko
Kuva: Tiina Rahko

Hiihto lisää terveyttä

Harva laji on yhtä monipuolinen kunnonkehittäjä kuin murtomaahiihto. Reippaalla hiihtolenkillä saat koko paketin terveyshyötyjä ja punaiset posket kaupan päälle.

Vielä on talvea jäljellä ja Suomi täynnä latuja, joilta ammentaa lisää terveyttä ja hyvää mieltä. Murtomaahiihto jakaa tunteita, mutta yhtä asiaa ei voi kiistää: kuntolajeista se on ehdoton ykkönen! Jos vielä epäröit laduille lähtemistä ja viime hiihtokerrasta on aikaa, tässä viisi syytä laittaa monot jalkaan ja ottaa ladut haltuun!

Kestävyyskunto kohenee

Hiihtoa ei suotta sanota kestävyyslajien kuninkaaksi. Se antaa liikettä koko keholle ja kehittää kestävyyskuntoa tehokkaasti niin aloittelijoilla kuin kokeneemmilla. Luonnossa suksiessa verenkierto- ja hengityselimistö vahvistuvat ja hapenottokyky paranee huomaamatta. Hiihto palkitsee myös terveillä elinvuosilla, sillä se alentaa verenpainetta ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Liikehallinta ja tasapaino paranevat

Jos suksille nousee pidemmän tauon jälkeen, huomaa nopeasti, miten hyvää kehonhallintatreeniä hiihto onkaan. Tasapaino ja liikehallinta kehittyvät tehokkaasti laduilla liukuessa, etenkin vapaassa hiihtotyylissä eli luisteluhiihdossa. Aloittelijan kannattaa pysyä aluksi latu-urilla perinteisessä hiihtotyylissä, jossa liikehallintaa ei vaadita yhtä paljon kuin luistelutyylissä.

Lisää voimaa koko kehoon

Ensimmäisiä ylämäkiä tampatessa käsivarret voivat tutista ja reidet hapottaa. Hiihto tuntuu kropan jokaisessa lihaksessa, jaloista käsiin ja vatsasta selkään. Tehokkuutta voi onneksi säädellä valitsemalla tasaisemman maaston, mutta kunnon kohotessa kannattaa suunnata mäkisempiin maastoihin, joissa saa lisää haastetta ja vauhtia.

Lempeää liikettä nivelille

Toisin kuin esimerkiksi juoksu, hiihto sopii hyvin myös nivelvaivoista ja -kulumista kärsiville. Perinteisellä tyylillä hiihtäessä niveliin ei tule iskuja tai paineita, vaan ne saavat lempeää liikettä. Hiihto onkin loistava laji myös iäkkäämmille, sillä siitä voi nauttia huoletta ilman rasitusvammoja – kunhan vain pitää vauhdin omalle kuntotasolle sopivana.

Mieli virkistyy

Jos stressi on päässyt hiipimään mieleen, se unohtuu nopeasti raikkaassa ilmassa laduilla lykkiessä. Aurinkoisilla keväthangilla tai metsän keskellä hiihdellessä ajatukset tyhjenevät ja kotiin palatessa mieli on virkistynyt ja rentoutunut. Hyvän olon tunne saa jo suunnittelemaan seuraavaa hiihtolenkkiä…

Lähteet: UKK-instituutti ja Suomen Latu