Terveys

Teksti: Anneli Juutilainen

Jalkojen turvotus

Alaraajojen turvotus on erityisesti naisten riesa. Parhaiten ikävästä vaivasta pääsee eroon välttelemällä suolaa ja pumppaamalla pohjelihaksia. Hoitoon pitää hakeutua välittömästi, jos turvotukseen liittyy rintakipua, hengenahdistusta tai kuumetta.

MITÄ TARKOITETAAN, KUN PUHUTAAN ALARAAJATURVOTUKSESTA?
Kyse on yleensä siitä, että solujen välinen nestetila on kasvanut eli
sinne on kerääntynyt syystä tai toisesta nestettä. Lähes jokainen on joskus elämänsä aikana kokenut jalkojen turpoamista.
Jalkojen turvotuksen huomaa yleensä selkeimmin nilkoista, kun ottaa sukat pois ja nilkkoihin on jäänyt raitapainauma. Turvotusta voi ilmetä myös pohkeissa ja reisissäkin.

MISTÄ JALKOJEN TURVOTUS YLEISIMMIN JOHTUU?
Alle 50-vuotiailla naisilla syytä ei usein tiedetä eli puhutaan ideopaat-tisesta turvotuksesta. Toinen tavallinen turvotus on nimeltään premenstruaaliturvotus, joka tulee ennen kuukautisia. Joskus se on niin runsasta, että painokin voi näyttää vaa’alla suurempia lukemia.
Alaraajojen turvotus on hyvin yleistä myös raskausaikana. Iäk-käämpien ihmisten alaraajojen tur-votus liittyy useimmiten laskimojen vajaatoimintaan.

ONKO JALKOJEN TURVOTUS YLEISEMPÄÄ JOLLAKIN TIETYLLÄ IKÄRYHMÄLLÄ? ENTÄ SUKUPUOLELLA?
Jalkojen turvotus on yleisimmin naisten vaiva, ja se liittyy usein hor-moneihin. Tyypillisesti vastaanotolle turvotuksen takia hakeutuva potilas on 20–30-vuotias nainen, joka on huolissaan turvotusoireista.

MILLOIN JALKOJEN TURVOTUS ON HARMITONTA?
Tilannetta voi seurailla rauhassa, jos turvotuksen lisäksi ei ole mitään muita vaivoja tai oireita ja turvotus on molemminpuolista – etenkin, jos olet alle 50-vuotias nainen ja turvotus liittyy kuukautisiin.

MILLOIN ON SYYTÄ HAKEUTUA LÄÄKÄRIIN TURVOTUKSEN VUOKSI?
Jos turvotus on alkanut äkillisesti tai siihen liittyy hengenahdistusta tai kipua, erityisesti rintakipua. Oleellista on myös se, onko turvotus molemminpuolista vai ilmeneekö sitä vain toisessa raajassa. Tällöin kyse voi olla laskimotukoksesta.
Sydän- sekä maksa- ja munuais-sairaudet voivat aiheuttaa alaraa-jojen turvotusta. Jos turvonnut alaraaja on kipeä ja punoittaa, se voi olla merkki rajusta infektiosta, kuten ruususta, joka vaatii usein suonensisäistä antibioottihoitoa sairaalassa.
Jos tällaisia oireita ilmenee, tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle mahdollisimman pikaisesti.
Päivystykseen pitää mennä myös, jos ihminen on aiemmin sairastanut
veritulpan, hän on raskaana tai takana on lentomatka.

VOIVATKO JOTKIN RUOKA- TAI JUOMA-AINEET AIHEUTTAA JALKOJEN TURPOAMISTA?
Suola on pahin turvotuksen aiheut-taja, joillekin myös salmiakki. Toisaalta myös liiallinen nesteen nauttiminen voi turvottaa.
Sopiva vuorokauden aikana nautittava nestemäärä vaihtelee
äärimmäisen paljon ihmisen ja hänen fyysisen aktiivisuutensa mu-kaan. Puolitoista litraa on yleensä aika hyvä määrä vuorokaudessa. Toisaalta tarve voi olla moninkertai-nen, jos ihminen huhkii helteellä.
Perusterveille ihmisille paras indikaattori on jano, mutta lasten ja vanhusten voi olla viisasta ennakoi-da tilanne juomalla jo ennen janon tunteen heräämistä.

MITEN TURVOTUKSESTA PÄÄSEE EROON KOTIKONSTEIN?
Liikkumalla. Turvotus on usein paikoillaan ja etenkin seisoen työtä tekevien naisen ongelma.