Terveys

Kaamosta vastaan

Puijonlaakson apteekin proviisori Annika Pietikäinen huomaa syksyn tulleen, kun asiakkaat alkavat kysellä apua väsymykseen.

“Huomaan joskus, että asiakkailla on epätietoisuutta tuotteiden käyttötarkoituksesta. Tällainen tuote on lisärauta. Pimeyden lisääntyessä moni tuntee väsymystä ja epäilee sen olevan seurausta raudanpuutteesta.
Ennen rautalisän aloittamista kannattaa rauta-arvot tarkistuttaa. On tärkeää myös selvittää, miksi arvot ovat alhaalla. Rautalisä on paikallaan vasta, kun rauta-arvojen on mittaamalla todettu olevan alle viitearvojen. Silloinkin täytyy ottaa selvää, miksi arvot ovat alhaalla. Turhaan syöty rautalisä voi viivästyttää hoitoon ohjautumista ja nostaa rauta-arvot yli viitearvojen.


Väsymyksen syitä voi aluksi pohtia itsekseen. Toistuuko väsymys aina syksyisin? Silloin kyseessä voi olla kaamosväsymys, jota voi hoitaa kirkasvalolla. Myös terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja ulkoilu valoisaan aikaan helpottavat kaamosväsymystä. Jos oire on uusi eikä se hellitä hyvistä elintavoista huolimatta, on hyvä varmistaa lääkärillä, ettei väsymyksen taustalla ole mitään sairautta.
Vahvan rautalisän sijaan tarjoan asiakkaille usein monivitamiineja, joissa voi olla mukana myös pieni määrä rautaa.”