Terveys

Teksti: Kirsi-Marja Kauppala
Kuva: Tiina Rahko

Katupölyä ilmassa: Näin erotat allergisen ärsytyksen flunssasta ja koronasta

Kun aivastuttaa, nenä vuotaa ja yskittää, onko syynä katupölyallergia, flunssa vai korona? Näin tunnistat tukkoisen olon syyn ja helpotat oloa!

Puhdistetut kadut kutsuvat taas lenkkeilemään, mutta ilmassa pöllyävä katupöly voi tehdä ulkoilusta yhtä aivastelua, köhimistä ja silmien pyyhkimistä. Nenäliinoja rutistellessa mieleen voikin hiipiä, johtuuko tukkoinen olo sittenkään vain ulkoilman täyttävästä katupölystä vai jostain vakavammasta. Moni voi miettiä, voiko lenkkejä jatkaa aivastuksista huolimatta vai pitäisikö käydä varmuuden vuoksi koronatestissä.

Miten katupölyallergian voi erottaa tavallisesta flunssasta ja koronasta? Se voikin olla haastavaa, sillä oireet ovat hyvin samankaltaisia.

Syypäänä katupöly?

Ilmassa leijuvan katupölyn sisältämät hiukkaset ärsyttävät limakalvoja, hengitysteitä ja silmiä. Tyypillisiä katupölyärsytyksen oireita ovat aivastelu, tukkoinen ja vuotava nenä, silmien vuotaminen, yskä, limaisuus ja hengenahdistus. Mutta toisin kuin tavallinen flunssa ja koronavirusinfektio, katupöly ei aiheuta vilunväristyksiä, lihaskipuja ja kuumetta. Jos et siis kärsi näistä, kehon reaktioiden aiheuttajana on luultavimmin katupöly. Oloa voi onneksi helpottaa erilaisilla hengitysteiden limakalvoja puhdistavilla ja kostuttavilla suihkeilla ja tipoilla sekä säännöllisellä nenäkannun käytöllä.

Vai sittenkin flunssa tai korona?

Jos aamulla herätessä tuntuu kuin kurkussa olisi kaktus, syynä on todennäköisesti flunssa. Tavallinen flunssa alkaa tyypillisesti kurkkukivulla, jota seuraa nuha, yskä ja lämmönnousu. Koronavirusinfektion ensimmäiset oireet ovat taas yleisesti kuume, kuiva yskä ja väsymys. Lisäksi tautiin voi liittyä monia muitakin oireita, kuten kurkkukipua, nuhaa, päänsärkyä, ripulia ja hengitysvaikeuksia, ja oireet voivat vaihdella taudin edetessä.

Pelkkien oireiden perusteella ei kuitenkaan pysty päättelemään, onko taudin aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus, joten koronaepäilyn voi varmuudella sulkea pois mielestä vain käymällä testissä.

Lähteet: hs.fi, yle.fi, mehilainen.fi, hengitysliitto.fi, thl.fi

Nenäsuihke, nenätipat vai nenäkannu? Tässä 3 syytä kokeilla!

Nenäsuihke

+ Kosteuttaa, avaa ja puhdistaa nenän kuivia limakalvoja.
+ Edistää nenäontelon pintakudoksen uusiutumista.
+ Vähentää nenän tukkoisuuden tunnetta.

Nenätipat

+ Kosteuttaa ja hoitaa nenän limakalvoja.
+ Edistää nenän limakalvojen uusiutumista.
+ Helpottaa nenän tukkoisuutta.

Nenäkannu

+ Nenän huuhtelu haalealla suolavedellä puhdistaa nenätiehyitä epäpuhtauksista, pölystä ja bakteereista ja helpottaa hengittämistä.
+ Kostuttaa ja hoitaa nenän kuivia limakalvoja niitä ärsyttämättä.
+ Helpottaa niin flunssan, poskiontelotulehduksen kuin siitepölyallergian oireita.

Lähteet: hs.fi, yle.fi, mehilainen.fi, hengitysliitto.fi, thl.fi