Terveys

Teksti: Nina Riihimaa
Kuva: Nelli Ahosola

Kasvissyöjän vitamiinit

Kasvissyöjän ja varsinkin vegaanin kannattaa olla tarkkana, että saa välttämättömät vitamiinit ja hivenaineet. Kiinnitä huomiota erityisesti B12- ja D-vitamiiniin sekä jodiin.

B12-VITAMIINI
Vegaanit tarvitsevat B12- lisän, sillä tätä vitamiinia on vain eläinkunnan tuotteissa. B12-vitamiinia lisätään moniin kasvipoh-jaisiin tuotteisiin, kuten kasvimaitoihin ja -jogurt-teihin. Jos näitä tuotteita kuluu vain vähän, kan-nattaa varmistaa saanti ravintolisänä.

D-VITAMIINI
Vegaanit saavat D-vita-miinia ruoasta heikommin hyödynnettävässä muodossa kuin muut. Siksi heille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden. Vegaanit saa-vat hyvää D3-vitamiinia jäkälästä valmistetusta lisä ravinteesta.

JODI
Kilpirauhasen toiminnalle tärkeää jodia on muun muassa merikaloissa ja merilevässä. Kasvissyöjä saa yleensä riittävästi jodia ruo-asta, mutta vegaani ei. Jodia myydään erillisenä ravinto-lisänä sekä osana vegaanisia monivitamiinivalmisteita.

RAUTA
Monissa kasvikunnan tuotteissa on rautaa, mutta se imeytyy huonommin kuin eläinkunnan tuot-teista. C-vitamiini yhdessä rautapitoisen ruoan tai rautavalmisteen kanssa parantaa raudan imeyty-mistä. Lisärautaa ei pidä syödä varmuuden vuoksi vaan selvittää tarve labora-toriokokeella.

KALSIUM
Kalsiumia saa maitotuottei-den lisäksi muun muassa kuorimattomista seesa-minsiemenistä, valkoisista pavuista ja tofusta. Moniin kasvijuomiin ja -jogurttei-hin on lisätty kalsiumia. Jos näitä kuluu vähän, voi luille tärkeää kalsiumin saantia täydentää ravintolisällä.

Vegaaniset tuotteet merkitty
”Nykyään vegaaneille sopivia ravintolisiä on hyvin tarjolla apteekeissa. Niissä ei ole käytetty eläinperäisiä ainesosia. Lisäksi vegaaneille suunnatuissa monivitamii-nivalmisteissa on usein enemmän B12- ja D-vitamiinia kuin muissa monivitamiineissa. Suosittelen etsimään hyllyn reunasta merkintää vegaanisesta ravintolisästä.”

ANNA SIIPILEHTO proviisori, Tapuli Apteekki, Helsinki