Terveys

Teksti: farmaseutti Kati Asal
Kuva: John Salinero

Kuinka erottaa bakteerivaginoosi ja hiivasieni?

Luulen, että minulla on bakteerivaginoosi. Miten erotan oireet hiivasienestä? Pitääkö mennä lääkäriin?-

Sekä bakteerivaginoosi että emättimen hiivatulehdus ovat yleisiä vaivoja sukukypsillä naisilla. Kumpikaan niistä ei ole sukupuolitauti. Bakteerivaginoosissa emättimen limakalvon normaalit bakteerit korvaantuvat haitallisilla, ja bakteerien määrä lisääntyy jopa tuhatkertaiseksi. Tämä saa aikaa pahanhajuista runsasta valkovuotoa, joka voi olla väriltään harmahtavaa. Toisin kuin hiivatulehduksessa, tässä taudissa valkovuoto ei ole kokkareista ja paksua. Bakteerivaginoosiin liittyy aina haju, jota kuvataan usein kalamaiseksi. Hiivatulehduksen tyypilliset oireet kuten kutina ja kirvely puuttuvat kokonaan.

Lievän bakteerivaginoosin voi hoitaa itsehoidolla. Tärkeintä on pesu miedolla happamalla pesunesteellä. Voimakkaita hajusteita ja suoraan emättimeen suihkuttamista ei suositella. Viikon kuuri paikallisesti emättimeen annosteltavaa maitohappobakteerivalmistetta voi rauhoittaa lievän tulehduksen normalisoimalla bakteerikantaa. Tuotteiden sisältämät maitohappo, glykogeeni ja C-vitamiini auttavat palauttamaan emättimen normaalin pH-tason, jolloin paha haju häviää.

Lääkäriin pitää mennä, jos olet raskaana tai oireiluun liittyy alavatsakipuja tai kuumetta. Myös virtsaamisvaivat ja verivuoto ovat syitä hakeutua lääkäriin.

Täsmätuote

Femiflor Maitohappobakteerivalmiste, Sabora Pharma, 10 kapselia, 16.20 e