Terveys

Teksti: Katja Tarnanen
Kuva: iStock

Matkailija, tarkista rokotuksesi!

Rokotusten voimassaolo kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen lomamatkaa.

Suomalaisten suosikkikohteita kesäaikaan ovat Viron ja Ruotsin lisäksi muun muassa Kreikka, Espanja, Kroatia ja Bulgaria*. Mitä rokotuksia näihin maihin olisi hyvä olla voimassa?

− Kansallisessa rokotusohjelmassa olevat ja Suomessakin suositellut rokotukset riittävät pääosin. Bulgariaan suositellaan hepatiitti A-suojaa kaikille, ja Viroon, Kreikkaan, Espanjaan ja Kroatiaan riskiarvion perusteella. Ruotsissa ja Virossa riskialueilla luonnossa liikkuessa kannattaa tarkistaa puutiaisaivotulehdukselta suojautumisen tarve, THL:n tartuntatautilääkäri Leif Lakoma neuvoo.

WHO:n mukaan tuhkarokkotapauksia oli viime vuonna Euroopassa nelinkertainen määrä edellisvuoteen nähden.

− Suurin osa tapauksista on Romaniassa, Italiassa ja Ukrainassa. Tänä vuonna tuhkarokkoa on esiintynyt erityisesti Kreikassa. Oma suoja sitä vastaan kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa täydentää rokotteilla. Lisäksi 6−12 kuukauden ikäisille lapsille suositellaan ylimääräistä rokotetta Pohjoismaiden ja Viron ulkopuolelle matkustettaessa.

Maakohtaiset rokotukset ja riskialueet voi tarkistaa THL:n sivuilta Matkailijan terveysoppaasta. Omien rokotusten voimassaolo tulisi tarkistaa ajoissa, sillä suojan kehittymisessä menee yleensä joitakin viikkoja ja osa rokotteista vaatii tehosteannoksen.

Lähde: Tilastokeskus ja SMAL